2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • B.A.Z.-megyei hírek
  • »
  • Ünnepi Közgyűlés és kitüntetések a Megyeházán – Pataki Attila megénekeltette a közönséget

Ünnepi Közgyűlés és kitüntetések a Megyeházán – Pataki Attila megénekeltette a közönséget

Ünnepi Közgyűlés és kitüntetések a Megyeházán - Pataki Attila megénekeltette a közönségetA Himnusz eléneklésével vette kezdetét az 53 évvel ezelőtt történtek tiszteletére rendezett Ünnepi Közgyűlés a Megyeháza Dísztermében.

A forradalom arról is szólt, hogy a szavak és tettek a helyükre kerültek – Dr. Ódor Ferenc, a Megyei Közgyűlés elnöke ezekkel a szavakkal köszöntötte az ünnepi közgyűlésen megjelenteket.

Dr. Horváth János, az esemény ünnepi szónoka, az Országgyűlés korelnöke beszédében kiemelte: a magyar nemzet ma nem érzi jól magát, olyan világban élünk, ami más, mint amit megérdemelnénk. Keressük a választ, hogy történhetett mindez. Ezek a gondolatok, ez az igazságkeresés vezetett 1956-hoz.
– Nem annyira ünnepnap, hanem emlékezés ez a nap: emlékezés arra, kik voltunk, és figyelmeztetés arra, kik lehetünk – mondta a korelnök. – A forradalom azzal az ígéretével győzött, hogy megválaszthattuk jövőnket, hogy Magyarországon 1945 után újra szabad, demokratikus választások megtartásának lehetőségének örülhettünk. Ugyanez az ígéret élt 1956-ban is.

A sárospataki 8kor Színház színvonalas irodalmi műsora után, amely Nagy Imre és Teller Ede üzenetét hangszórókon keresztül idézte meg, díjátadás következett.

Díjazottak, közös éneklés

A kitüntető díjak a megye közéleti, tudományos, művészeti, közoktatási és közművelődési tevékenységében, testnevelési és sportmozgalmában, valamint egészségügyi és szociális ellátásában, a megye fejlődése szempontjából kiemelt ágazatnak tekintett idegenforgalmában, továbbá a megye kulturális értékeinek, hagyományainak megismertetésében, nemzetközi hírének növelésében szerzett kimagasló érdemek elismeréseként adományozza Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlése.
A Rendelet alapján a „Pro Comitatu" díjból évente kettő, Alkotói Díjból évente négy, a „Borsod-Abaúj-Zemplén megye Turizmusáért" díjból évente egy adományozható.

„PRO COMITATU" díjban részesült Krózser István plébános, esperes, címzetes kanonok, aki 1977 őszén került újra Tállyára, ahol azóta is plébános. Számos jelentős tatarozási, renoválási munka fűződik nevéhez. A település lakóival együtt megalakították a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportját, melynek lelki vezetője.

„PRO COMITATU" díjban részesült a Diósgyőri Labdarúgó Klub eredményes sporttevékenységéért, fennállásának 100. évfordulója alkalmából.

Alkotói díjban részesült Szepsy István, mádi szőlőtermelő-borász, akit külföldi és magyar szakújságírók aszúkirályként emlegetnek, aszúkészítési eljárását külföldön is csodálják. Hitvallása szerint minden a kertben dől el, a pince már nem tud hozzátenni semmit, legföljebb elvenni. Munkájának, borkészítési filozófiájának első jelentős eredménye az 1996-os esztendő volt, amikor a Szepsy-pince csúcsévet zárt. Ennek következményeként 2001-ben ő lett hazánkban az Év Borásza, munkásságáért magas állami kitüntetésben is részesült, 1999-ben megkapta a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét.

Alkotói díjban részesült Sáray László, a Tokaji Írótábor titkára. Az 1972-ben induló írótábor az ő javaslatára lett Tokaji Írótábor. A nyári írótalálkozó a magyar írók civil fórumaként működik. Tanácskozásain az irodalom, a közélet és a politika legfontosabb kérdéseit vitatták, vitatják meg. Kezdettől a rendezvény szervezője, majd 1979-től főszervezője.

Alkotói díjban részesült Dr. Boros Attila, a Szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház sebész főorvosa, aki pályafutása alatt 49 tudományos előadást tartott, többek között a Magyar Tudományos Akadémián is. Ez a tény jól mutatja azt, hogy a mindennapi munka mellett is lehetett – egy kis vidéki kórházban is – tudományos értékű munkát végezni, ha valaki olyan elhivatottsággal, odaadással végezte munkáját, mint Dr. Boros Attila. Szakmai munkája során mindig hűséges maradt az abaúji emberekhez. A mai napig több mint 6000 műtétet végzett és több mint 7000 műtétnél asszisztált.

A „Borsod-Abaúj-Zemplén megye Turizmusáért" díjat Zavodni Ferenc, Boldogkőváralja polgármestere kapta. Boldogkő Vára hosszú éveken keresztül viszonylag állandó 32-35 ezer látogatót vonzott a településre évente. A sikeres marketingtevékenységnek is köszönhetően 2007-ben 45 ezer, míg 2008-ban 42 ezer látogatója volt a várnak. A minden évben megrendezésre kerülő Boldogkői Várjátékok Abaúj legrangosabb rendezvénye. A polgármester kulcsszerepet tölt be 9 magyarországi és 9 felvidéki település összefogásában és az Abaúj Abaújban Partnerségi Program megvalósításában.

Alkotói díjban részesült Pataky Attila énekes, szövegíró, az EDDA együttes vezetője is, aki a térség társadalmi problémáinak műveiben való megjelenítéséért, a megye kulturális életének színesítéséért kapta az elismerést. Az édesanyjával megjelent énekes zárásként az Ünnepi Közgyűlés közönségét is megénekeltette. Elhangzott dal az új albumról, de felcsendült a Hűtlen is.

/baz.hu/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…