2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Tapolca fórum – pro és kontra

Soha nem látott érdeklődés kísérte a miskolctapolcai Strandfürdő fejlesztéséről szóló  fórumot. Megtelt az általános iskola tornaterme érdeklődő lakosokkal, vállalkozókkal, ahol részletesen bemutatták a koncepciót, és az első ütem terveit. A tapolcaiak választ kaptak arra is: miért uszoda építéssel kezdődik a beruházás?

Azt már a korábbi sajtótájékoztatón is hangoztatta Sebestyén László országgyűlési képviselő, hogy lakossági fórum, majd akkor lesz Miskolctapolcán, ha elkezdődik a beruházás, mert ígérgetés és fórum már volt korábban elég.

Most Kriza Ákos polgármester is ezzel kezdte mondandóját: Megígértük, hogy legközelebb akkor tartunk fórumot tapolcai fürdőről, ha felvonulnak a munkagépek, elkezdődik a fejlesztés. Most ez történik. Majd az előzményeket ismertette.

„2005 óta zárva, az enyészeté a strand. A mi választási ígéretünk az volt, hogy ismét lesz Tapolcának fürdője. Amikor 2010-ben áttekintettük a helyzetet, nagyon sok elvarratlan szálat találtunk, – jelzáloggal terhelt ingatlanokat, elbontásra váró épületeket –amelyek jogi és technikai akadályokat jelentettek. A másik nagy kérdés az volt, mit kell építenünk ahhoz, hogy  minden markáns igényt kielégítsünk. Most visszaépül a korábbi strandon is létezett, a fürdő alapját jelentő úszómedence, és új funkciókkal, XXI. századi minőséggel megújulnak a ma még romos épületek. A második fázis kivitelezése pedig terveik szerint még az első ütem jövő nyári átadása előtt megkezdődhet, emelte ki a polgármester. Amikor már világosan látszik, hogy azt mikor indíthatjuk, akkor újabb tájékoztatót tartunk. Majd hozzátette: Ez most az öröm ideje, ezért is mindenkit szeretettel várunk a fórum után a rombúcsúztató buliba, amikor utoljára láthatjuk ilyen méltatlan állapotban Tapolca fürdőjét.

Rostás László főépítész leszögezte: semmilyen szín alatt nem mondott le a város a strand terveztetéséről, megépítéséről, az ígért ötmilliárdos forrást is felhasználják. Most a gyermekmedence terület – a második ütem – terveinek gazdasági elemzése folyik, hiszen az alapelvárás, hogy rentábilisan működtethető legyen. Mint mondta: azért került az úszómedence megépítése az első helyre, mert a TAO-s pályázati forrásból most tudták bővíteni pénzügyi kereteket.

Rosta S. Csaba építész, a beruházás tervezője arról beszélt, miután bemutatkozott a fórum résztvevőinek, hogy azzal, hogy megtartják a régi épületeket, közel félmilliárd forintos költséget takarítanak meg. Felesleges lenne lebontani őket, mert a szerkezetük teljesen ép.

Sebestyén László országgyűlési képviselő, a beruházás miniszteri biztosa azt hangsúlyozta: benne is van nosztalgia a régi strand iránt, sok szép emlék kötötte oda.
– Amikor képviselő lettem, azonnal elkezdtem azért dolgozni, hogy Tapolcának újra legyen strandja, és most egy olyan modern létesítmény épülhet meg, ami remélhetőleg a mai fiataloknak, gyerekeknek is emblematikus hely lesz. Majd azt mondta: Amíg én leszek a miniszteri biztos, addig ez a beruházás haladni fog, és bízom benne, tavasszal elindíthatjuk a strand kivitelezését is. Mert ez a strand jár a tapolcaiaknak, jár a miskolciaknak.

Sok kérdés, kétség fogalmazódott meg  a hozzászólásokban.Pl. Mi szükség van 800 fős lelátóra? Honnan lesz meleg víz az üzemeltetéshez? Miért nem strand épül végre Tapolcán? Miért nem hasznosítják a régi medencét? Miért nem egy családbarát strand épül, ami itt tartja a vendégeket?

A lakosok részben választ is kaptak ezekre a kérdésekre, de a miniszteri biztos türelmet kért, türelemre intette a tapocaiakat, hiszen a beruházás már elkezdődött…

Néhány kétkedő hang a fórum végén: Ugyan már honnan lenne öt milliárd forint, amikor nincs is benne a költségvetésben? Most is csak a hablatyolás megy, mint eddig? Miért lenne rentábilis egy újabb uszoda, amikor a másik is veszteséges? Honnan lesz itt ennyi nemzetközi verseny, ami majd fenntartja az uszodát? Egy uszoda miatt egy turista sem tölt itt el még egy éjszakát? Minek kell újabb szauna, az csak konkurense lesz a barlangfürdő szaunaparkjának?

Fotó:OL


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…