2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Pedagógusok tiltakozása a Megyeházán

Pedagógusok tiltakozása a MegyeházánTiltakozó nagygyűlést és aláírásgyűjtő akciót szervezett Miskolcon a Pedagógusok Szakszervezet B-A-Z Megyei Szövetsége és Miskolc Városi Bizottsága, amelyet Bodolai Zoltán elnök vezetett le a Megyeháza Dísztermében.

„ Nagy a baj nagyurak, ha már a pedagógusok azért jönnek össze, mert elegük van. Mert a pedagógus olyan „állatfajta”, aki nagyon sokáig tűr, aki minden új programban partner, aki minden reformra képes, aki azonnal ugrik, ha változtatni kell. De most a pedagógus eszköztelen, és mindenből elege lett.”- mondta kissé indulatosan az egyik hozzászóló.

 

 

Pedagógusok tiltakozása a MegyeházánA keddi rendezvényen részt vett Galló Istvánné, a PSZ országos elnöke, aki elmondta: azért van szükség a nagygyűlésre, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy a költségvetés tervezetet újra kellene gondolni. A PSZ szerint a döntéshozóknak az oktatásra fordított összeget nem kiadási tételnek kellene tekinteniük, hanem olyan befektetésnek, amely biztosan megtérül.
Ódor Ferenc a Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte, hogy már nem is a minőségi oktatásról beszélünk, hanem ami a jövő évi költségvetési tervezetben olvasható azzal egyrészről a fenntartónak kevesebb forrás áll majd rendelkezésre arra, hogy kifizesse a pedagógusát, és arra is kevesebb pénze lesz, hogy a gyerekeknek az ellátásába megfelelő forrásokat adjon. A költségvetésben megfogalmazott normatívák veszélyeztethetik az oktatást végző intézmények működését, feladataik ellátását.

A megye több településéről érkeztek a hozzászólók, akik főként a kedvezményes étkezést, az alapfokú művészetoktatás támogatásainak csökkenését, a teljesítménymutatók és egyéb normatívák drasztikus elvonását, a pedagógus-továbbképzésre és szakvizsgára fordítható pénz lecsökkentését sérelmezték, s ezek a gondolatok benne vannak a benyújtandó petícióban is.

Kormos Dénes, a megyei közgyűlés szocialista frakcióvezetője, országgyűlési képviselő is egyetértett, hogy nehéz gazdálkodás elé néznek az intézmények, feszített költségvetés várható jövőre. Azt azonban hangsúlyozta, hogy néhány területen már most sikerült módosításokat elérni, ilyen például a gyermekétkeztetés.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek