2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Földön, vízen, levegőben!

Földön, vízen, levegőben!

Földön, vízen, levegőben!Országos modell- és makettkiállítás

A szombat késő délután mintegy kikapcsolódásképpen Budapest egyik legnagyobb bevásárló központja, az EUROPARK felé vettem az irányt, hogy jó szokásomhoz híven feltérképezzem az üzletek kínálatát. Lévén lassan hónap közepe a terv imígyen szólt, hogy csak a kirakatokon át szemlélem majd a csábítónál csábítóbb portékákat, bár önmagam ismerve ebben nem igazán bíztam. Számomra is meglepő módon most az egyszer sikerült távol maradnom a próbafülkék oly annyira vonzó világától, azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez nem az én érdemem. Október 02.-án ugyanis megnyitotta kapuit a Földön, vízen, levegőben! nevet viselő országos modell- és makettkiállítás, s a bemutatott érdekességek annyira magukkal ragadtak, hogy el is feledkeztem a vásárlásról.

A 2009. október 2-től október 18-ig nyitva tartó kiállításon több hazai klub makettcsodái és díjnyertes alkotások mellett számos magángyűjtő által bemutatott ritkaságot is megcsodálhattak az ide látogatók. A kiállítást Geiger Judit, az Europark Bevásárlóközpont marketing vezetője nyitotta meg, aki biztosította közönségét arról, továbbra is arra törekednek, hogy minél sokszínűbb programokkal és bemutatókkal várják látogatóikat. A megnyitó keretein belül elsőként a környék és a kerület általános iskolás diákjai járhatták végig a modellek rengetegét, majd ezt követően a látottak és hallottak alapján egy vetélkedőn is összemérték tudásukat, amelyen a nyertes osztály egy csoportos belépőt kapott a Vasúttörténeti Parkba.

Kicsik és nagyok egyaránt találtak itt maguknak látnivalót, és a két hétig tartó rendezvény ideje alatt megismerkedhettek a modellezés és makettezés számomra kicsit titokzatos, de minden kétséget kizáróan varázslatos világával.

A kiállítók között olyan neves egyesületek is képviseltették magukat, mint a TIT Hajózástörténeti és Hajómodellező Klub Társaság, a Bolyai Makett Klub Egyesület, a Traburg Klub és a Pelikán Makett Klub, és mellettük rengeteg egyéni gyűjtő is bemutatta büszkeségit (Matchbox, Hot Wheels, Citroën, Ferrari, Mercedes). A kiállított autó-, vasút-, hajó- és harcijármű-modellek mellett a helyszínen felállított működő vasúti terepasztal, hétvégéken pedig számos érdekes, izgalmas programon várta a gyerekeket. Péntektől vasárnapig játszóház csábította a legkisebbeket, a modellezés iránt érdeklődő fiatalokat pedig profi szakemberek oktatták a papírmodell készítésének titkaira.

Nem engedték azonban a rendezők a felnőttek agysejtjeit sem pihenni, akik egy kvízjátékban tehették próbára frissen szerzett tudásukat. Szórólapokon található hat kérdésre kellett megadniuk a helyes választ, s köztük három nagy értékű Burago modellautót sorsoltak ki a kiállítás szervezői.

Lássuk csak. A kezdeményezés ötletes és fantáziadús, a kivitelezés dicséretreméltó, talán a hely szűke miatt egy kicsit zsúfolt, a kiállítók kedvesek, a programok szórakoztatóak. Mi mást várhatunk még egy kiállítástól? Maximum még annyit, foglaljon le annyira, hogy eszünk be ne jusson feleslegesebbnél feleslegesebb ruhadarabokat vásárolni. Jelentem, ez is megtörtént. Hogy is mondják? Jó volt, csak kicsi volt. Ami a makettek világában nem éppen meglepő…

Köteles Viktória

Földön, vízen, levegőben! Földön, vízen, levegőben!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek