2025. 05. 11. vasárnap

Ferenc

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Főételek » Vadas hús zsemlegombóccal
Vadas hús zsemlegombóccal

Vadas hús zsemlegombóccal

Vadas hús zsemlegombóccal Hozzávalók:

vegyes leveszöldség (répa, zöldség, karalábé, zeller)
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kg sertéshús vagy marhahús
4+2 evőkanál olaj


1 babérlevél
1 csipet kakukkfű
1 dl száraz, testes vörösbor
2 evőkanál liszt
1 evőkanál cukor
3+1 dl tejföl
1 evőkanál mustár
1-2 kávéskanál citromlé
Gombóchoz:
4db szikkadt zsömle
2 tojás

olaj
tej
liszt
1 dkg élesztő


Előkészítés:

A leveszöldséget, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprózzuk. A húst leöblítjük, szárazra törüljük, felszeleteljük, és forró olajban hirtelen kisütjük.
Közben a kockára vágott zsömléket olajban megpirítjuk, majd felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje, s egy órát állni hagyjuk.

Elkészítés:
Miután a hússzeleteket kiszedtük, az olajra rádobjuk a zöldségeket és a hagymát, 3-4 percig erős tűzön pirítjuk, aztán hozzáadjuk a fokhagymát, a babérlevelet és a kakukkfüvet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, aláöntjük a bort, hagyjuk elpárologni, majd fedő alatt, szelíd tűzön az egészet puhára pároljuk (40-60 perc). Az elfőtt lét mindig egy kevés forró vízzel pótoljuk. A babérlevelet kidobjuk, a zöldségeket botmixerrel péppé zúzzuk. Hozzászűrjük rántást, 3 dl tejföllel és a mustárral ízesítjük, végül utána sózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk, és jól összeforraljuk (8-10 perc). A maradék 2 evőkanál olajon barnára pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, még 1 percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, felöntjük 2 dl hideg vízzel, és simára keverjük. Végül összeforraljuk a mártást a hússzeletekkel.

A pirított zsömlékhez hozzáadunk két tojást, sót, és annyi lisztet, hogy galuska sűrűségű masszát kapjunk, s ha hozzátesszük az élesztőt még könnyebb lesz a gombócunk. Forró sós vízbe szaggatjuk. s addig főzzük, míg a gombócok a víz tetejére nem jönnek föl.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Tejszínes, gombás csirkemell
Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 15 dkg gomba, 1,5 dl (főző)tejszín, 1 kanál keményítő 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, kakukkfű, kb. 2 dkg…

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!