2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Munkába álltak a magyar orvosok a Fülöp-szigeteken

Munkába álltak a magyar orvosok a Fülöp-szigeteken

Tacloban, Fülöp-szigetek, 2013. november 14. – Három-négy kilométeres sorok a segélyosztásnál, szeméttelepként kinéző város – többek között ezekről számolt be a Magyar Református Szeretetszolgálat Taclobanban tartózkodó hétfős orvoscsapata, akik munkába álltak a tájfun által leginkább sújtott településen.


„A kórház úgy néz ki, mint egy ötvenéves piaccsarnok” – mondta Osgyán Dániel a Magyar Református Szeretetszolgálat küldöttségének vezetője. Bár az áramellátás akadozik, a kórház kiemelt intézménynek számít, ezért folyamatosan dolgoznak azon, hogy az épület áramellátását minél zökkenőmentesebben tudják ellátni. A magyar orvoscsapat azonban saját generátort is vitt magával, így szükség esetén áramellátás hiányában is üzemeltetni tudják az orvosi eszközeiket.

Dr. Sári Ferenctől, az orvoscsoport vezetőjétől megtudtuk, hogy a csapat jelenleg a sürgősségi osztályon dolgozik, mindenkit ellátnak, de főként apró sérülésekkel, zúzódásokkal, szükséges műtétek elvégzésével fordulnak hozzájuk, illetve itt végzik a szülések levezetését is. A kórházban egy Cebu tartományból érkezett és egy amerikai csapat van még, velük együtt végzik a nagy számban érkező betegek ellátását.

 „A város repülőtere olyan, mintha egy zombifilm forgatási helyszíne lenne, a település pedig úgy néz ki, mint egy nagy szeméttelep, a kórház környékén sem maradtak épségben épületek. Az utcákon 3-4 kilométeres sor áll azoknál a pontoknál, ahol segélyt szoktak osztani. Tacloban teljesen kifosztott, de egyre nagyobb számban érkeznek katonák, akik a település nyugalmát biztosítják. Bár az egészségügyi ellátásra várakozók tömegével lepik el a környéket, mégsem jelentenek veszélyt az itt dolgozók számára” – mondta el a Református Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója.

A Református Szeretetszolgálat küldöttsége kedd délután érkezett Manilába, ott az Egészségügyi Minisztériummal is tárgyaltak, ahol nagy örömmel fogadták a csapat jelentkezését, mert orvosi eszközök és szakemberek híján a Fülöp-szigeteken nem tudják megoldani a sérültek, betegek ellátását.

A Magyar Református Szeretetszolgálat továbbra is folytatja az adománygyűjtést a fülöp-szigetekiek megsegítésére. A kezdeményezés a 13600-as telefonszám 66-os kódjának hívásával (250 Ft/hívás) vagy a 10702019-85008898-51100005 számlaszámon keresztül („TÁJFUN” megjegyzéssel) támogatható, illetve a Szeretetszolgálat jobbadni.hu oldalán online adományozásra is lehetőség van. A Református Szeretetszolgálat már eddig is 30 000 dollár értékű adománnyal segített a rászorulókon.
A mellékelt képen a kórház, melyben a Református Szeretetszolgálat orvosai segítenek (Eastern Viasayas Regional Medical Center). A kép forrása: maps.google.com.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…