2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Erősödik az ázsiai magyar borexport

 A Hongkongi Kereskedelemfejlesztési Tanács 40 országból, több mint 1000 kiállító részvételével, hatodik alkalommal rendezte meg a Hong Kong International Wine & Spirits Fair-t, Hongkong legjelentősebb bor és szeszesital szakkiállítását. A rendezvényen Magyarország a kezdetek óta – a borokra kivetett importvámok 2008-as hongkongi eltörlése óta – jelen van, idén a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) által szervezett magyar stand 10 kiállítót mutatott be az érdeklődőknek.
 A rangos hongkongi borászati seregszemlén a HITA támogatásával megjelent 6 pincészet és 4 kereskedő cég lefedte a teljes hazai spektrumot, minden borvidék és szinte minden jellegzetes hazai borfajta megjelent a kiállítóknál, a villányi és szekszárdi nagy vörösboroktól az egri csúcsborokig, a somlói juhfarktól a tokaji furmintig.
A hagyományosan vörösborok által dominált ázsiai piacon jelentős az érdeklődés a tokaji aszúk iránt is, de az utóbbi évek robbanásszerű választékbővülésének köszönhetően a fogyasztók érdeklődése és nyitottsága a száraz fehérborok iránt is érezhetően megnőtt.
Az idei magyar részvétel különleges kísérőrendezvénye az Unicum gyomorkeserűk helyi forgalmazója által szervezett koktélbemutató volt. Emellett a cég a kiállítás előestéjén idén is megrendezte azt az immár hagyományosnak mondható borvacsorát, melyen a kantoni konyha jellegzetes fogásait kóstolhatta meg magyar csúcsborokkal párosítva a több mint 60 vendég.
A közösségi standon a Hivatalnak köszönhetően bemutatkozási lehetőséget kapott a HITA által felajánlott „Az év fiatal borásza” díj 2012. évi nyertese, Árvay Angelika, a tokaji Árvay Pincészet borásza is.  A díjon keresztül a HITA a következő borászgeneráció figyelmét kívánja ráirányítani az exportpiacok és a globális piaci szemlélet fontosságára, ezen belül is különösen az Ázsiában tapasztalható hatalmas keresletnövekedésre, mely a következő évtizedekben jelentősen átrendezheti a nemzetközi borkereskedelem irányait.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…