2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Népesebb lett a miskolci indiai antilop csapat

Évek óta két indiai antilop bika élt a Miskolci Állatkert tágas kifutójában. Mivel azonban az indiai antilopok a szabad természetben nagy csapatokban élnek, ezért új állatok érkeztek a régebb óta itt élő két hímhez. A négy új jövevény a Veszprémi Állatkertből érkezett, egyelőre még külön karámban laknak, onnan ismerkednek leendő lakótársaikkal.

Október végén négy újabb indiai antilop (Antilope cervicapra) bika érkezett a Miskolci Állatkertbe. A négy fiatal állat a Veszprémi Állatkertben látta meg a napvilágot, onnan érkeztek Miskolcra. Méretükből – különösen a szarvuk hosszáról – felismerhetőek, hogy melyik két állat született tavaly és melyik kettő tavalyelőtt.

 

A látogatókban természetesen jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a Miskolci Állatkert miért csak hímeket tart ezekből a látványos állatokból? Nagyon sok faj esetében – ilyen az indiai antilop is – az a természetes, hogy egy bika több tehénnel él egy csapatban. Mivel azonban a világra jövő utódok száma átlagosan fele-fele arányban oszlik meg a hímek és a nőstények között, ezért a többi hím, amíg nem kerülnek egy csapat élére, addig fiúcsapatokba tömörülnek. Ezért van szükség az ilyen állatfajok esetében arra, hogy egyes állatkertek fiúcsapatokat tartsanak, hogy a szülői csapatból már elkerülő állatoknak is helyet biztosítsanak.

 

Az indiai antilop – mint neve is mutatja – Indiában honos, az indiai szubkontinensnek tulajdonképpen teljes területén előfordul. Létszáma azonban elsősorban a vadászat eredményeképpen az elmúlt évtizedekben jelentősen lecsökkent, ezért természetvédelmi szempontból fenyegetettség közeli státuszúnak minősítik.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…