2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Zöldhullám az iskolákban

A lehulló lombok mellé zöld gyepet, facsemetéket és virágokat hozott az ősz 12 általános iskolának a  Zöldsuli Programnak köszönhetően. A népszerű pályázaton a győztesek összesen hatmillió forintból varázsolhattak zöldellő ligetet a kopár iskolaudvarok helyén. A tervekből valóság lett: szülők, gyerekek és pedagógusok közösen alakították ki az iskolakerteket, új színt és a felelős gondolkodás alapjait hozva ezzel a diákok mindennapjaiba. 

Az idei  Zöldsuli Program keretében már tucatnyi általános iskola kezdhette zöldebb környezetben az új tanévet. A 2 fővárosi és 10 vidéki győztes egyenként félmillió forintból alakíthatta ki az üde, pihentető iskolakerteket a barátságtalan betonudvarok helyén. Van, ahol a zöld pázsit jelent élhetőbb, barátságosabb környezetet az iskolásoknak, máshol a kiszáradt cserjék pótlásával segítik a madarak megtelepedését. Olyan iskola is nyert a pályázaton, ahol az elhalt, öreg fák helyére kerültek a környezethez jobban illeszkedő őshonos fafajok. A győztes iskolák nem tétlenkedtek az őszi ültetési szezonban: diákok, tanárok és szülők együttes erővel ragadtak kerti szerszámokat, hogy megvalósítsák az álomudvart.
A nyertesek feléről online szavazás döntött, a Zöldsuli weboldalán (http://www.cetelemzoldsuli.hu/) bárki leadhatta voksát kedvenc pályázatára. Idén rekordszámú szavazat érkezett a majdnem száz zöldítési tervre. További hat győztesnek pedig a Cetelem és a program szakmai partnere, a National Geographic munkatársaiból álló zsűri ítélte oda a díjakat. Idén tovább bővült az elismerések száma: a fenntarthatóságot leghangsúlyosabban megjelenítő iskola Ökotudatos Suli Különdíjat kapott, ami örökös National Geographic magazin előfizetést jelent. A program weboldala mellett idén a Zöldsuli Facebook oldala (https://www.facebook.com/cetelemzoldsuli) is segítette a pályázókat, szavazókat és érdeklődőket, hiszen minden aktuális információ, tudnivaló, valamint praktikus tanácsok és zöld tippek is helyet kaptak és kapnak a népszerű kezdeményezés profilján.
A 2011-ben indult  Zöldsuli Programnak köszönhetően eddig összesen 32 általános iskola cserélhette le kopott udvarát puha zöld gyepre és árnyat adó lombokra.

„Rengeteg színes és érdekes pályázat érkezett a Zöldsuli Programra. Az iskolák és a helyi közösségek lelkesedése lenyűgöző, ami nemcsak a zöldítési tervek minőségében, hanem a beérkezett rekordszámú közönségszavazatban is megnyilvánult. Mindez azt bizonyítja, hogy igenis képesek vagyunk összefogni és tenni saját környezetünk és életünk jobbításáért. A cég célja éppen ez: már általános iskolás kortól kezdve tanuljunk meg saját életünkről felelősen gondolkodni, előre tervezni és a jövőért egymással partnerségben cselekedni, legyen szó akár a környezet védelméről, akár személyes pénzügyeink stabilitásáról” – fogalmazott Lukácsi Zoltán, a szervező cég marketing igazgatója.

A  Zöldsuli Program nyertesei 2013-ban:

A közönségszavazás nyertesei:
•    Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola, Taksony
•    József Attila Általános Iskola és AMI, Szigetszentmiklós
•    Dózsa György Általános Iskola, Pilisjászfalu
•    Mecsekaljai Iskola Kovács Béla Általános Iskolája, Pécs
•    Herman Ottó Általános Iskola, Budapest
•    Csányi Szent György Általános Iskola, Csány

A zsűri által kiválasztott iskolák:
•    KISZI-Tiszaszalkai Általános Iskola és Óvoda, Tiszaszalka
•    Kapocs Általános és Magyar-Angol Két Tannyelvű Iskola, Budapest
•    Szent László Katolikus Általános Iskola, Sárvár
•    Tolcsvai Általános Iskola, Tolcsva
•    Deák Ferenc Általános Iskola, Iregszemcse
•    Tiszalúci ÁMK Arany János Általános Iskola, Tiszalúc

Ökotudatos Suli Különdíjas pályázat:
•    Nyírtassi Tas Vezér Általános Iskola és Ökoiskola, Nyírtass


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…