2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Rangos nemzetközi innovációs díjat nyert Hernádszentandrás

Hernádszentandrás nyerte a francia nemzetközi innovációs megfigyelő intézet, az Observatoire Territoria – a helyben élők életminőségét javító, kiemelkedő önkormányzati innovációs kezdeményezéseket elismerő – Európai Territoria Innovációs Díját 2013-ban a BioSzentandrás programjával. A rangos elismerést 1986 óta ítélik oda, eddig hazánkban csak Hollókő részesült ebben a kitüntetésben. A díjat Párizsban a szenátusban veheti át Hernádszentandrás Község Önkormányzata november közepén, olyan díjazottak társaságában, mint Bécs városa.
Szavakkal nagyon nehéz most visszaadnom azt az érzést, amit valamennyien éreztünk itt Hernádszentandráson, amikor közölték velünk a győzelem hírét – mondja Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere, a BioSzentandrás projekt gazdája.

Miért is óriási élmény ez a siker valamennyiünk számára? – teszi fel a kérdést Üveges Gábor.  Talán azért, mert minden eddiginél markánsabban lehetünk tanúi annak – immár európai léptékű visszacsatolásban –, hogy az Élet mindig igazolja előbb vagy utóbb a helyes utat, a befektetett energiát, a hitet, a minőségi munkát… Mert valóban a küszöbén állunk annak, amiért összefogtunk. A „hajónkat” megpróbálták ugyan, de megedzették és erősebbé tették a kisebb külső-belső viharok is, a vitorla erős, a szél pedig velünk van, mert tudjuk, hogy merre tartunk…

 

A rendszerváltás utáni években – amíg kívülről várta a falu a segítséget – bizony csak a lejtmenetről, a szellemi és tárgyi leépülésről szólt az életünk. Az új korszak akkor kezdődött, amikor a közösségfejlesztés alapjait lerakva eldöntöttük, saját kezünkbe vesszük a sorsunkat.

Egy újfajta módon tértünk vissza a gyökerekhez: megtanultuk a biogazdálkodást. Közelebb jutva újra a természethez, a természeteshez, elkezdődött a tudatos visszatérés ahhoz az életformához, mely a térség egészének boldogulását jelentette évszázadokon keresztül, zászlóra tűzve mindannyiunknak, hogy: ”Az Abaújiaknak a földből fakad a múlt, és a földből nőhet ki a jövő…”

 

A BioSzentandrás program 2010-ben indult, amikor a hosszú tervezési folyamatot követően 28 millió forintot nyertek arra, hogy megtanulják a biogazdálkodás fortélyait.  A projekt közvetlenül 25 ember, 25 család jövőjét közvetve pedig az egész falu életét megváltoztatta: Hernádszentandrásból BioSzentandrás lett.

 

2013 tavaszára Hernádszentandrás – ez a pici, halmozottan hátrányos helyzetű település – az északi régió egyik legnagyobb öko gazdaságává vált, a „Kassa-Miskolc tengelyen” egyedüliként…

A tevékenységükkel tudatosan mennek szembe azzal a hosszú távon tarthatatlan trenddel, hogy a bio élelmiszer – a mesterségesen magas árszínvonala miatt – csak a kiváltságosok privilégiuma lehet. Az árképzésükkel, a Nyitott Kert és Hűség Programjukkal a megyében, a térségben élőknek is elérhetővé tették a hamisíthatatlan vidéki, ökológiailag ellenőrzött keretek között termelt zöldségeket és feldolgozott termékeket.

 

A biokert, a „bio csapat” országosan ismertté és elismertté vált. Együttműködnek Szőke Andrással és Bede Róberttel, a Republic zenekarral, partnerük az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, kiváló kapcsolatot ápolnak a Budapesti Corvinus Egyetem szakembereivel, hallgatóival.  BioSzentandrás a beszállítója „Magyarország legjobb vidéki étterme” címet elnyert encsi Anyukám Mondta étteremnek.

 

A számokkal mérhető eredmények mellett a helyi közösség megerősödése az, amire leginkább büszkék vagyunk – mondja Üveges Gábor. A falu olyan lett, mint egy nagycsalád, van, amikor a „tányér csörömpöl” a vitákban, de a jó célért már képes összefogni, felnőni a feladathoz, tenni a dolgát hittel és örömmel. Ez az igazi garanciája a fenntartható és minőségi eredményességnek.

 

Ez a nemzetközi díj visszaigazolása annak, hogy 2013-ban független európai szemmel nézve is életképes, versenyképes lehet a magyar Vidék – melynek elválaszthatatlan részei a 445 fős Hernádszentandráshoz hasonló méretű települések is. Visszaigazolása továbbá annak, hogy ma Magyarországon a halmozottan hátrányos helyzetűvé tett térségekben is újra lehet saját ötleten és az összefogáson alapuló – más közösségek által is létrehozható – hétköznapi valós „csodát” építeni akkor, ha kellően elszántak, bátrak és cselekvőek vagyunk, ha értve a gyakorlati kihívásokat valóban hiszünk a céljaink megvalósíthatóságában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek