2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A szegénység elleni küzdelem világnapjára

A Jobbik október 17-e, a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából felhívja a figyelmet, hogy bár a Fidesz meghatározó kampányszlogenje szerint Magyarország jobban teljesít, ideje szembenézni a ténnyel, hogy a statisztikák is mást mutatnak, illetve a magyar társadalom jelentős része sem ezt tapasztalja. A TÁRKI Háztartás Monitor legújabb, 2012-es hullámának adatait elemezve, az „Egyenlőtlenség és polarizálódás a magyar társadalomban” című, idén tavasszal közzétett felmérése szerint:

– „A magyar népesség körében 2009 és 2012 között jelentős, statisztikailag is szignifikáns mértékben nőtt a relatív jövedelmi szegénységben élők aránya.”

– „Nemcsak a szegénység kiterjedtsége, de annak mélysége is növekedett az elmúlt három év folyamán.”

– „Különösen jelentős volt a szegénységi kockázat növekedése a gyermekek és a fiatalok, az alacsony iskolázottságú és roma háztartásfővel élők körében, valamint azok között, akik olyan háztartásban élnek, ahol a háztartásfő munkanélküli vagy inaktív.”

– „A gazdasági és pénzügyi válság első szakasza részben a háztartások hitelállományának megnövekedésével, ennek következtében a fogyasztásuk visszaesésével, tartalékaik csökkenésével, kimerülésével járt, részben pedig már megmutatkoztak a foglalkoztatás visszaesésének és a reáljövedelem csökkenésének jelei is.” Ennek kapcsán nem szabad megfeledkezni arról, hogy a válság már egy, az MSZP kormányzás által legyengített állapotban érte hazánkat.

Összességében megállapítható, hogy „Magyarországon tehát a mögöttünk lévő, gazdasági és pénzügyi válság fémjelezte időszakban tovább erősödtek azok a – rendszerváltást követő időszak nagyobb részében is megfigyelt – tendenciák, melyek a társadalom szegmentálódására, a szegénységben és kirekesztettségben élők társadalmi-demográfiai profiljainak mind élesebbé válására, valamint a szegénység és társadalmi kirekesztettség generációk közötti újratermelődésének felerősödésére utalnak”.

Az elmúlt 24 év megkárosította Magyarországot, a magyar embereket. Mind a Fidesz, mind az MSZP visszaélt a beléjük fektetett, nekik megszavazott bizalommal. Számtalan ígéret hangzott el, miszerint meg kell húzni a nadrágszíjat, de nemsokára jobb lesz. Ehelyett az történt, hogy aki gazdag volt, még gazdagabb lett, aki szegény volt, az pedig még szegényebb.

Teljes mértékben elutasítjuk azt a lázári kijelentést, miszerint akinek semmije nincs, az annyit is ér. Ehelyett úgy gondoljuk, a magyar embereknek joguk van a tisztességes munkához és a tisztességes bérhez, amelyből képesek otthont teremteni, családot alapítani és gyermekeiket felnevelni.

A Jobbik fontosnak tartja felhívni a figyelmet a magyar társadalom, a magyar emberek problémáira, és hangsúlyozza, mielőbb megoldást kell találni ezekre, hogy a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából lehetőleg ne több milliónyi és egyre növekvő számú honfitársunkat érintő, égető fontosságú problémákról kelljen beszélni.

Sneider Tamás országgyűlési képviselő, az Országgyűlés szociális bizottságának elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek