2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Öveket becsatolni! – TISPOL eredmények

A három napos akció során elsősorban a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrizte a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.
A TISPOL Operational Group éves ellenőrzési terve alapján a rendőrség 2013. szeptember 10. és szeptember 12. között fokozott figyelmet fordított a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek, bukósisak előírásszerű használatának, illetve a mobiltelefont szabályellenesen használók ellenőrzésére.

 

A közúti kontroll Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsősorban a lakott területen belüli útvonalakra, ki- és bevezető valamint a gyorsforgalmi útszakaszokra terjedt ki. A végrehajtásban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztály, az Autópálya Alosztály Emőd, a Miskolci, Kazincbarcikai, Encsi, Sátoraljaújhelyi, Sárospataki, Tiszaújvárosi, Szerencsi, Mezőkövesdi, Ózdi, Edelényi Rendőrkapitányság munkatársai vettek részt.

 

Az akcióban a B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének munkatársai és az Országos Polgárőr Szövetség önkéntesei is közreműködtek.

 

Az ellenőrzési akció eredményei:

    A TISPOL akció végrehajtása során a hatóság összesen 191 közigazgatási bírságot szabott ki biztonsági öv használatának elmulasztása miatt. Ebből 39 gépjármű utasát érintett.

 

    Gyermekbiztonsági rendszerekkel kapcsolatos szabálysértésért 13, míg bukósisak használatának elmulasztása további 1 esetben intézkedtek a rendőrök.

 

    Az említetteken túl egyéb szabályszegések miatt 24 esetben készült szabálysértési feljelentés (1 gyalogossal, 3 kerékpárossal és 20 járművezetővel szemben), 140 fővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot és további 5 esetben forgalmi engedély és hatósági jelzés elvételére is sor került azok érvénytelensége miatt.

 

    Az ellenőrzésben közreműködő közlekedési felügyelet munkatársai rossz műszaki állapot miatt vizsgabázisra történő berendelést kezdeményeztek két ízben.

 

    Az akció időtartama alatt a rendőrök hat olyan személlyel szemben intézkedtek, akikkel szemben alkalmazott alkoholszonda elszíneződött, ebből egy kerékpáros, kettő gépkocsi- és három tehergépkocsi vezető volt.

 

    Az egyenruhások az illetékes rendőrkapitányságra előállítottak egy sofőrt, aki eltiltás hatálya alatt vezetett autót.

 

    Egy esetben országos körözés alatt álló személy elfogására is sor került.

 

     

A rendőrségi tapasztalatok alapján a passzív biztonsági eszközök használata nélkül jelentősen megnő a halálos sérülések esélye! A biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek használati arányának növelése nélkülözhetetlen a balesetben elhunytak számának, valamint a sérülések súlyossági fokának csökkentése érdekében. Az ellenőrzés célja, tehát többek között az, hogy a biztonsági öv használat Magyarországon mielőbb elérje az európai 90 százalékos átlagot, amely akár 20 százalékkal is csökkenthetné a közúti balesetben elhunytak számát.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…
Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…