2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Most kezdődik (újra)

Fejős Éva Most kezdődik című regénye némiképp rendhagyó kiadást élt meg, ugyanis egy kis „beavatkozáson” esett át: ez ugyanis megegyezik a szerző első művével, amely először 1999-ben látott napvilágot Holtodiglan címmel, akkor még Carol N. Fire álnéven. Az új kiadás az Erawan Könyvkiadó gondozásában jelent meg, amelyet az írónő nem rég alapított – az első saját kötet és annak lecserélt címe pedig ezt az eseményt mint kezdetet szimbolizálja.

Szokták mondani, a baj csőstül jön – ami különösen igaz a történet főszereplőjére, Anisette-re. Számára – a címmel ellentétben – lezárul egy korszak az életében: modellkarrierjét egy reklámforgatás alkalmával kerékbe töri egy elmebeteg ámokfutása. A szakmától idejekorán történő búcsúzás után a mindennapi betevőre valót grafikus munkával teremti elő. Szegény lányra rendesen rájár a rúd: szerelmi életére is keresztet vethet, s egyetlen társasága kutyái. Azonban élete nem sokáig csordogál ebben a nyugodtabb medrében, ugyanis beköltözik hozzá liberális és problémás felfogású unokatestvére, aki mellett garantáltan nem fog unatkozni – ám Anisette életében a rokon feltűnése csak a kisebbik változás.

A port még jobban felkavarja Axel di Sun, a híres Zafír együttes frontembere, akinek múltja nem mondható makulátlannak. Neki köszönhetően Anisette-nek lehetősége adódik újra a modellkedésnek hódolni egy klipforgatás erejéig – ráadásul nem is akárhol: az együttes Afrikába repíti a lányt. Azonban az egzotikus tájakon az események hamarosan éppolyan forróvá és izzasztóvá válnak, mint az éghajlat: az elutazás előtt történt bűncselekmény – amikor is az egyik tag kislányát elrabolják – szintén „bepakolta magát a bőröndbe”. A zenekar és Anesiette még csak nem is sejtik, hogy ki állhat az emberrablás hátterében – azt meg pláne nem, hogy mindannyiuk érintettek az ügyben egy múltbeli esemény hatására.

A természetesen erős szerelmi szállal is átszőtt krimi tipikus nyári, strandra való olvasmány. Tetten érhető az írónőre jellemző laza stílus, viszont a mondanivalót illetően érződik, hogy a Most kezdődik pályamunkájának elejéről származik, mert nem tartalmaz olyan vélt vagy valós bölcsességeket, mögöttes tartalmakat, amelyek a későbbi műveiben már megjelennek. Mindenesetre a mindennapi nehézségek, problémák nem hétköznapi környezetbe való ágyazása megteremti a kellemes, könnyed kikapcsolódás lehetőségét – megspékelve egy mentális külföldi úttal (így akinek nem jött volna össze a határon túli vakáció, az némileg most bepótolhatja).

A „love-sztori” alapján egyértelműen a női közönségnek szánt ez a regény, viszont a krimi-vonal miatt esetleg a férfiak is megtalálhatják a számításaikat, akiket a macsóhumor vagy a rock nyerhet meg. Fejős-rajongóknak meg egyenesen üdítő élményt nyújthat a Most kezdődik, hiszen az írónő munkásságára nem jellemző a krimi műfaja. Úgyhogy elő a szalmakalappal és a napszemüveggel, s máris a napfényes afrikai vidéken találhatjuk magunkat.

Bártfai Eszter

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek