2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Fertőzések melegágya a homokozó

A Tiszta Homokozóért Alapítvány kormányrendeletet sürget

Németországban kétévente kötelező a homokozók tisztítása, a magyar gyerekeknek sokszor csak a hipózás jut fertőtlenítés címén. Pedig a homokozókban a gyerekek komoly veszélyeknek vannak kitéve, hiszen az állatoktól, hulladékoktól több mint százféle fertőző betegséget kaphatnak el, nem beszélve a penészgombáról és az allergiát okozó kórokozókról. A Tiszta Homokozóért Alapítvány szakértői szerint rendszeres tisztításra és kormányrendeletre lenne szükség, hogy a gyerekek ne betegedjenek meg kedvenc játszóhelyükön.
A kisgyermekes szülőkben sokszor nem is tudatosodik, hogy a játszótéri vagy az óvodai homokozókban mennyi féreg, vírus, baktérium és gomba jelent veszélyt a csemetére. A leggondosabb tisztántartás mellett sem lehet teljesen kiküszöbölni, hogy állati ürülék vagy szőr, toll kerüljön bele, ráadásul nedves időben a homokozóban lévő penészgombától is megbetegedhetnek a gyermekek. Egyetlen megoldás: a rendszeres tisztítás, ám erre hazánkban eddig szinte egyáltalán nem volt lehetőség.
A kérdés idehaza teljesen szabályozatlan, míg Németországban kétévente kötelező a homokozók fertőtlenítése. Még azt sem tudni, hogy pontosan hány homokozó létezik idehaza, becslések szerint is több mint 10.000 játszótérről van szó. Az önkormányzatok és más köz- vagy magánintézmények saját belátásuk és költségvetésük szerint döntenek arról, hogy milyen gyakran és módon tisztíttatják a homokozóikat. Az egyik legrosszabb példa, amikor a homokozóba hipót öntenek fertőtlenítés gyanánt vagy a nem ellenőrzött fuvarozó a friss homok helyett kicseréli két homokozó tartalmát. A Tiszta Homokozóért Alapítvány most új fertőtlenítési technológiát kíván meghonosítani Magyarországon.
„Néhány éve, kisgyermekes szülőként szembesültem a homokozók veszélyeivel. Ekkor eldöntöttem: tenni fogok azért, hogy a gyerekek ne betegedjenek meg azokon a játszóhelyeken, ahová a szülők azért viszik őket, hogy a szabadban legyenek, mozogjanak, tehát egészségesek maradjanak” – mondja Szemán Györgyné Ibolya, a  Tiszta Homokozóért Alapítvány elnöke. Hozzáteszi: „Sorra vettem a hazai lehetőségeket, de majdnem mindenhol falakba ütköztem. Kiderült, hogy a homokozókat egyáltalán nem tisztítják, esetleg időközönként cserélik a homokot, de erre nincs megfelelő szabályozás. A tisztításra egyetlen, a gázlángos módszer létezik hazánkban, de ez is csak a homok felületét fertőtleníti. A környező országokban is felkutattam a lehetőségeket, és rátaláltunk a német Reattherm eljárásra, amely teljesen áttisztítja a homokot. Létrehoztuk a Tiszta Homokozóért Alapítványt azért, hogy népszerűsítsük az eljárást, ezáltal sok-sok kisgyermeket óvjunk meg a homokozókban összeszedhető betegségektől.”
Az elmúlt 5 évre vonatkozóan nem állnak rendelkezésünkre adatok a hazai homokozók higiéniás állapotát illetően. Pedig a homokban nagyon sok az indikátor baktérium és a pete, szennyeződés, ezek közvetlen kapcsolatba kerülnek a gyermekekkel, és ezért égetően fontos, hogy a homokozók tisztítását illetően jogi szabályozás és ellenőrzés történjen. Az alapítvány ezért a homokozók tisztítását kormányrendeletben szabályozná.
Elősegítendő addig is a fertőtlenítést, az alapítvány és szakértői a Reattherm eljárást ajánlják az illetékesek figyelmébe. Az eljárás során egy folyamatosan adagolható szállítóberendezés a kezelendő homokot többszörösen átforgatja és gázégővel 1200-1400°C hőmérsékletre melegíti. A sikerességet az igen magas hőmérséklet biztosítja, mely hatására az emberre veszélyes baktériumok, féregpeték elpusztulnak. A berendezést szitával is felszerelték, mely kiszűri a további szennyeződéseket pl.: üvegcserepet, cigarettacsikket, valamint a csomósodást.
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Talajhigiéniás Osztálya, dr. Barna Szilvia laborvezető és dr. Szabó Zoltán főosztályvezető irányításával végzett mérések kimutatták, hogy a Reattherm eljárás a higiénés indikátor baktériumok közül a coliform-, a fekál coliform és a fekál streptoccus baktériumok számát a kezelt homok átlagmintákban 100%-kal csökkentette. A mezofil és a termofil baktériumok összcsíraszámát a kezelt homok átlagmintákban a Reatherm típusú homok tisztító berendezés több mint 95%-os hatásfokkal csökkentette.

www.tisztahomokozoert.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek