2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Jobbik: az MSZP és a Fidesz is felelős az 1500 vasműdolgozó jövőjéért és családjáért

Jobbik: az MSZP és a Fidesz is felelős az 1500 vasműdolgozó jövőjéért és családjáért

Az úgynevezett rendszerváltás után privatizált Dunai Vasműből lett Dunaferr csoport külföldi tulajdonosai a gazdasági helyzet változása miatt már hónapok óta kilátásba helyezték a dolgozói állomány radikális csökkentését. A Dunaújvárosban és a környező településeken élő dolgozók már régóta küzdenek a munkahelyek megmaradásáért, de csak részsikereket értek el, a kormánytól pedig semmilyen hatékony segítséget nem kaptak. Nem történt meg a privatizációs szerződésnek, és az abban foglalt feltételek teljesülésének felülvizsgálata sem, amelyet a Jobbik régóta szorgalmaz.
Tavasszal szóbeli kérdést tettem fel a kormánynak, amelyben a vasmű dolgozóinak sorsáról érdeklődtem: mit tesz a kormány a veszteségek minimalizálása érdekében, milyen jövő vár az elbocsájtottakra a munkanélküliséggel sújtott körzetben?
Akkor a kormány ígéretet tett arra, hogy különböző eszközökkel segíteni fogja az acélgyártásra szakosodott dolgozók egyoldalú ismereteinek bővítését, átképzésüket és munkához jutásukat. A Dunaferr most 1500 dolgozójának elbocsájtását jelentette be, s a térségben tavasz óta nem változott érdemben az üres álláshelyek száma, így nyilvánvalóan az elbocsájtottak, átképzésük esetén is csak az ország egyéb területein, családjuktól elszakadva tudnak megélhetést találni, vagy még rosszabb esetben külföldre mennek. A reménykeltő ígérgetéseivel ellentétben a Fidesz-KDNP-kabinet sokadjára bizonyítja, hogy nem tudja kezelni a válságot. Szocialista elődjei pedig a Dunaferr rablóprivatizációjáért és tönkretételéért felelős. Az eredménytelen munkahelyteremtő programokra, szociális alapú átképzésekre értelmetlenül elszórt tíz és százmilliárd forintokat valódi termelő és gazdaságélénkítÅ ‘ beruházásokra, vállalkozásfejlesztésekre, valamint a külpiacok keresésére kellene fordítani, amelyek értéket teremtenek, adóbevételt jelentenek és a piaci álláshelyek megőrzése mellett mellett gyarapítaná is azokat.
Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…