2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Whiskys üvegek szerte-széjjel…

A globalizáció nem csak különböző gyorséttermeket, de új, vagy reneszánszukat élő alkoholos italokat is előtérbe helyezett Magyarországon, és mostanra a „kommersz” ám jó minőségű ír és skót whiskyk (vagy whiskeyk) már minden italboltban, étteremben és kocsmában megtalálhatóak. Azoknak pedig, akik kuriózumokra vágynak, Ian Buxton hosszú (101 whisky, amit feltétlenül meg kell kóstolnod, mielőtt meghalsz) címet viselő hiánypótló albuma segít rengeteget.

Néhány évvel ezelőtt számos, a borokkal foglalkozó kiadvány, album, szakkönyv jelent meg, az utóbbi egy-két esztendőben pedig a reneszánszukat élő koktélokra és egyéb kevert italokra helyeződött a hangsúly. Épp emiatt volt üdítő változatosság Ian Buxton whiskykről megjelenő kollekcióját lapozhatni, hisz korábban hiányoltam az egyik kedvenc italommal foglalkozó átfogó kiadványokat.

Éppúgy, ahogy a művészetek terén híve vagyok a „kvantitatív esztétikának”, azaz a bizonyos meghatározott szempontok alapján történő elfogulatlan szakmai értékelésnek, az ételek és italok esetében is úgy gondolom, hogy helye van az összehasonlításnak. Hangsúly az elfogulatlan szón, ugyanis a gasztronómiai kérdésekben még inkább szubjektívvé tehetik a döntést az ízlelőbimbók sajátosságai – ettől azonban sokszor el kell vonatkoztatniuk az ítészeknek.

Ian Buxton könyve épp ezért is dicséretre méltó, ugyanis többször is elvonatkoztat a saját ízlésétől, preferenciáitól. Még akkor is beválaszt egy-egy italt a gyűjteménybe, ha az személy szerint nem áll hozzá közel, ám mások elismerését kivívta, vagy épp kedveléstől függetlenül ő maga is elismeri az elkészítés vagy épp az ízvilág különlegességét. Ez pedig, lássuk be, nem csak elismerésre méltó érdem, de a komplexségre törő albumok esetében alapvető kritérium is.

Bár azért meglehetősen különbözik a Magyarországon klasszikus alkoholok jellegeitől, a whisky már hazánkban is rég több annál, hogy Jockey Ewing vagy épp Berényi Miklós (de mondhattam volna más sorozathősöket is) kedvenc itala. Egyre elterjedtebbek a különböző ír és skót gabonaalapú égetett szeszesitalok, vagy épp a whiskyalapú koktélok (utóbbiakat mondjuk személy szerint sosem fogom megérteni…), így aki kicsit behatóbban meg akarja ismerni a whiskyk világát, és főleg, akik vágynak a különlegességekre, komoly segítséget kaphatnak a „101 whiskytől”.

De azért csak óvatosan – nem egy nap alatt kell teljesíteni a kihívást…

DicsukD

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…