2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Elkezdték felújítani a Rongyos Gárda budapesti emlékművét

Az 1921-es nyugat-magyarországi szabadságharc kirobbanásának évfordulóján, augusztus 28-án (szerda) 18 órától megemlékezést tart a Jobbik a budapesti Farkasréti temetőben, ahol egy hősi halott rongyos gárdistának, Vámossy Tibornak szobra is jelzi a sírját. A megemlékezésen megkoszorúzható emlékmű a 19 éves műegyetemistaként hősi halált halt Vámossy Tibor sírja fölött található, aki az ’56-os pesti srácokhoz hasonlóan harcolt az idegen megszállás ellen. Az elhanyagolt, rossz állapotban lévő (az 1945-ös kitörésben is találatokat kapott) emlékmű eredeti állapotának helyreállításához és egy információs tábla kihelyezéséhez a Jobbik engedélyt kért a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságtól. A nemzeti ellenzék példamutató előrelépésnek tekinti, hogy kezdeményezése nyomán végül a kormány felvállalta a Rongyos Gárda e hősi halottja emlékművének felújítását. Hende Csaba honvédelmi miniszter többek közt ezt írta nekem egy nyilvánosságra hozható levélben: „Vámossy Tibor 1921. október 6-án ugyan nem katonaként, hanem felfegyverzett szabadcsapat tagjaként, de egy igazságtalan nemzetközi döntés ellenében, kifejezetten hazánk területi à ©pségének megóvása érdekében áldozta életét. Ezért emlékének ápolása mindannyiunk kötelessége.” A felújítást megkezdték; a talapzat már visszakerült, a szobor még restaurálás alatt van.

Trianon döntéshozó urai Nyugat-Magyarországot is el akarták csatolni – szövetségesünkhöz, Ausztriához. De akadt egy maroknyi hazafi, akik fellázadtak az igazságtalan döntés ellen. A Rongyos Gárda: egyetemisták, gazdalegények, veterán frontkatonák, volt különítményesek, magyarok, németek, horvátok, bosnyákok, albánok harcoltak az országrész megmaradásáért. Hősies küzdelmük legendás diadalokon keresztül a híres, kikényszerített népszavazásig vezetett, ahol Sopron a leghűségesebb magyar városnak bizonyult. Erre szeretne emlékeztetni a Jobbik.

A megemlékezésen felszólal dr. Botlik József történész, egyetemi docens, a Nyugat-Magyarország sorsa 1918-1921 c. könyv szerzője, Ferenczi Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője, Hegedűs Loránt református lelkipásztor, Spaller Erika, a HVIM soproni elnöke, fellép Vári-Kovács Páter színművész.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…