2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Gőzerővel halad a városközpont felújítása

Ütemtervnek megfelelően folyik Kazincbarcika főutcájának és az arról nyíló tereknek a felújítása. Az Európai Uniós támogatással megvalósuló beruházás részeként az egykori Újvárosi Általános Iskola épülete is új funkciót kap, illetve a korábbi szervizút helyén a Nyugati gyűjtőút is elkészül.

Június közepétől tart a belváros rehabilitáció, melynek négy projekteleme van: az Egressy úti terasz- és rámparendszer átépítése; az Egressy út és az arról nyíló hat tér (Rákóczi, Munkácsy, Ságvári, Jókai, Szabadság és Egressy terek) felújítása, a volt Újvárosi Általános Iskola új funkcióval történő megtöltése és a Nyugati gyűjtőút megépítése. A sikeres közbeszerzési eljárást követően a nyertes kivitelezők átvették a munkaterületeket, ahol folyamatosan zajlanak a bontások és a törmelékek elszállítása. Egyes tereken már az új térburkolat kialakítását és a szökőkutak vízgépészeti munkáit végzik a szakemberek; több helyen pedig az új terasztestek szerkezeti felépítményei is állnak már. Július végén az ÉRV Zrt. is megkezdte a belvárosi ivóvízvezeték-hálózat felújítását, így a korábban egyirányúsított Egressy út augusztus elsejétől – a gyalogosok és az autósok fokozott biztonsága érdekében – a közlekedés elől teljes lezárásra került.
A projekt tartalmazza a belvárost tehermentesítő Nyugati gyűjtőút megépítését is, melyre szintén sikeres közbeszerzési eljárást sikerült lefolytatni júliusban, így néhány héten belül ezek a munkálatok is elkezdődnek.
 A beruházás legnagyobb eleme a régóta használaton kívüli, volt Újvárosi iskola átalakítása. Az egykoron oktatási célokat szolgáló épületből egy komplex, minden igényt kielégítő kulturális és közösségi színtér lesz. A funkcióváltásnak köszönhetően teljes körű átalakításra, energetikai korszerűsítésre és komplex akadálymentesítésre kerül sor az épületben és közvetlen környezetében. A közbeszerzési eljárás erre a projektelemre is eredményesen lezárult, a nyertes kivitelező augusztus 6-án veszi át a munkaterületet; a befejezési határidő pedig idén november.
A projekt úgynevezett soft elemeket is tartalmaz, ezek is folyamatosan zajlanak a Barcika Park Kft. illetve a Barcika Art Kft. szervezésében és koordinálása mellett.
Infóblokk

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek