2024. 07. 1. hétfő

Tihamér, Annamária
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Kutya nagy buli, avagy Yoda a csoda

Néha a legegyszerűbb megoldás a legkézenfekvőbb. Különösen igaz ez olyan gyerekek esetében, akiknél valamilyen fejlődési-, értelmi-, érzelmi- vagy viselkedészavar figyelhető meg. Sokszor még a szülőknek, vagy szakembereknek is nehéz bejutni az Ő kis világukba, és akkor jön Yoda és csoda történik! Nem, ez a Yoda nem a legerősebb Jedi mester a galaxisban. Yoda kutya, méghozzá speciálisan képzett segítő kutya. Hihetetlen, hogy milyen türelemmel és milyen érzékkel közeledik a gyerkőcökhöz. Az agresszív, túlmozgásos gyerekek megnyugszanak az érintésére, a visszahúzódó, befelé forduló csöppségek megnyílnak, szinte kivirulnak mellette. A bizalom győzelme ez a meg nem értés és az el nem fogadás felett.

Yoda rendszeresen látogatja a Babó Fejlesztőközpont kis tanítványait, ahol sérült és ép gyerekeknek segít a fejlődésben. Türelme, figyelme és alkalmazkodóképessége bámulatos, és az is, ahogy a gyerekek a kutya kedvéért olyan dolgokat is megtesznek, amit másnak nem. A legcsodálatosabb mégis az , ahogy a kutya szavak nélkül kommunikál a sérült gyerekekkel. Megérti a testbeszédet, kézmozdulatokat és figyel a szemkontaktusra is, így például azok az apróságok is, akiknek a beszéd problémát okoz, képesek megértetni magukat vele. És mindezt úgy, hogy közben az egész terápia csak egy jó bulinak, egy nagy játéknak tűnik. Hatalmasakat kacagnak, megállás nélkül simogatják Yodát és a végén még egy puszit is kap a nedves orrára. Néhány „kezelés” és szembetűnő a változás a gyerekek viselkedésében, a világhoz való hozzáállásában.

Mi a titka? Mit tudnak a kutyák, amit mi nem? És miért nincs ennek a módszernek nagyobb elfogadottsága és visszhangja Magyarországon?

Ezekre a kérdésekre ad választ Varga Éva, aki Yodával együtt segíti a sérült, vagy magatartászavaros gyermekeket és családjukat, hogy Ők is megtapasztalják a mindennapi csodákat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek