2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Járási mentőszervezetek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon július 31-én egyeztetésre került sor a járási mentőszervezetek megalakításával kapcsolatban. 

A találkozón részt vett a megyei igazgató, az igazgató-helyettes, a tűzoltósági főfelügyelő,  a kirendeltség-vezetők, a hivatásos tűzoltó-parancsnokok, a polgári védelmi felügyelők, a katasztrófavédelmi megbízottak, a járási hivatalvezetők és a megyei polgárőr szövetség elnök- helyettese.

Csionek Csaba tű. százados ismertette a Bükk Mentőcsoport rendeltetésének lényegét, jogszabályi hátterét, a személyi állománnyal kapcsolatos követelményeket, a bevetési tapasztalatokat. Ezt követően Lipták Attila tű. ezredes elmondta, hogy az egyes járások helyi sajátosságainak figyelembe vételével 2013. december 31-ig járási mentőszervezetek megalakítására kerül sor megyénkben. Kifejtette a toborzás és az önkéntesség fontosságát, az önvédelmi képesség fejlesztését.

Az önkéntes mentőszervezetek tevékenységére a katasztrófák elleni védekezésben rendkívül nagy szükség van. E speciális felkészültségű „készenléti egységek” különböző szervezeti formában működnek. Az önkéntes mentőszervezetek tevékenységének nagy hazai és nemzetközi hagyománya van, de az ország társadalmi, gazdasági fejlődésével számuk nőtt és több területre szakosodtak. Ma nemzeti elvárás a kárterületen bevethető városi kutató-mentő-, vagy árvíz esetén az árvízi mentőcsapatok műszaki képességek létrehozása és alkalmazása.

Az utóbbi évek gyakorlati tapasztalatai megerősítették, hogy ezeknek a szervezeteknek az elsődlegesen beavatkozó tűzoltóságok mellett végzett tevékenysége nélkülözhetetlen, hangsúlyozva az önkéntességet állampolgári szinten is!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek