2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Rövid időn belül elkezdődhet a Diósgyőri vár felújítása.

A Közbeszerzési Döntőbizottság a Közbeszerzési Hatóság nevében, ugyanis elutasította a Laki Épületszobrász Zrt., által benyújtott jogorvoslati kérelmet a„Diósgyőri vár- Belső vár rekonstrukciója” közbeszerzési eljárása ügyében. A határozat ellen fellebbezésnek, újrafelvételi eljárásnak nincs helye.

A Diósgyőri vár rekonstrukciójának szerződését várhatóan 2013. 08. 07-én 10.00-kor írja alá Dr. Kriza Ákos, Miskolc M.J. Város polgármestere a nyertes kivitelezővel, a ZERON Zrt.-vel. Az aláírást követően elkezdődhet a műemlék felújítása.

Háttáranyag:

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” projektre, melynek leghangsúlyosabb részét a Diósgyőri vár fejlesztése alkotja. A projekt tartalmazza továbbá a Lovagi tornák tere kialakítását, előtte egy Vásártér kiépítését, illetve a lillafüredi Függőkert felújítását, és annak funkciókkal való megtöltését.

Hosszú ideje kereste az Önkormányzat a lehetőséget a vár fejlesztésére, sok tervezési munka, egyeztetés áll a háttérben. Ennek eredményeképp felismerte azt, hogy ma a várba telepített „Múzeum szagú” kiállítás nem vonzó a turisták számára. Egyedi, sajátos bemutatást kíván meg a Diósgyőri vár, oly módon, hogy az idelátogatók emlékezetében kellemes emlékként maradjon meg. A megvalósítás során így nagy hangsúlyt fektetünk a vár meglévő értékeire, de a régi kort úgy kívánjuk ötvözni egy újfajta modern megvalósítással, hogy változatos, hangulatteremtő és játékos tartalommal széles spektrumú látogatóközönséget vonzzon. A projekt keretében a Vár két szint magasságig épül vissza a Nyugati szárny kivételével. Berendezésének sajátossága az, hogy nem egy kijelölt folyosón közlekedhet majd a látogató a várban, hanem szabadon mozoghat, minden dolgot kipróbálhat, ezzel átélheti egy középkori vár hangulatát. Ezt a hangulatot előidézve a termek interaktív tartalommal való megtöltésével játékosan a vár történetével is megismerkedhetünk majd.

A földszinti terekben a vár középkori mindennapi életét bemutató kiállító terek kapnak helyet, ilyenek lesznek pl. a mesterségeket, középkori konyhát és vadászatot illusztráló termek. Az emeleten a vár történetét mutatjuk be, a királynők életét középkori luxus enteriőrökkel, a királynői hálóval, fürdővel. Az Északi szárnyban visszaépül Közép-Európa legnagyobb lovagterme, mely mintegy 300 m2-es rendezvényterem, előadások, konferenciák és egyéb rendezvények megtartása mellett időszaki kiállítások fogadására is alkalmas lesz. A Keleti szárnyban a kétszintes kápolna rekonstrukciójával nem hétköznapi esküvők megrendezése lesz lehetséges.

A Diósgyőri vár rendezvények helyszíneként továbbra is a látogatókat szolgálja majd, az épületrészek visszaépítésével azonban leszűkül az udvar, így a nagyobb rendezvények megtartásához megfelelő közösségi tér létrehozása kell. A vár szomszédságában kap helyet a Lovagi Tornák Tere, melynek szerepe a hagyományőrzés, a közösségi tér megteremtése. A tér rendezvényhelyszínként szolgál. A létesítmény legfontosabb célja, a napjainkban felélénkülő lovas hagyományok ápolása, rendezvények, koncertek megrendezése. A tér két fedett-nyitott lelátó között formálódik meg, mely éppúgy alkalmas lovagi tornák, lovas versenyek megrendezésére, mint nagyobb lélegzetvételű koncertek, vásárok, szabadtéri színházi előadások, közösségi események helyszínéül. Az események hátteréül minden esetben a négysaroktornyos királyi vár szolgál majd.

A Lovagi Tornák Tere előtt kialakításra kerül a Vásártér. Az Önkormányzat célja a kulturált, látogatóbarát, közösségi események fogadására alkalmas tér kialakítása. Az odaillő utcabútorok kiválasztásával, a hangulatos térvilágítással, esztétikus kertészeti kialakítással, megfelelő csatlakozási pontok elhelyezésével a tér kiszolgálja mind a látogatók, mind a vásárosok igényeit.

A projekt hatásaként a befektetők növekvő vendégforgalomra, a külföldi vendégek részarányának növekedésére, a szezonalitás mérséklésére, igényes, magasabb költési szokásokkal leírható vendégkör részarányának javulására számíthatnak.

A projekt összköltsége: 2.415.643.609 Ft. Ebből 2.003.450.276 Ft támogatás.

A projekt az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek