2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Hőségriasztás

Az Országos Tisztifőorvos Asszony, a meteorológiai előrejelzési adatok alapján, 2013. július 24-én 00.00 órától- 2013. július 26-án 24.00 óráig II. fokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére. Ezeken a napokon az átlag hőmérséklet Miskolcon is elérheti a 25 C° fokot . A lakosság védelme érdekében, Miskolc M.J.V. polgármestere az alábbi intézkedéseket rendelte el:

Ivóvíz-osztás

2013. július 24-én, 25-én és 26-án (szerdától péntekig) a MIVÍZ Kft. szakemberei a tűzcsapokra szerelt adapterrel ivóvizet osztanak a város több, frekventált helyén 9-16 óra között:
– belvárosban a Villanyrendőrnél
– a Búza téren az aluljáró és a Vásárcsarnok között
– az Újgyőri főtéren a Bükk Áruház előtt


Locsolás

A Városgazda Kft. locsolóautói vizet permeteznek az aszfaltra és a burkolatra a város számos részén. Szerdán, csütörtökön és pénteken az alábbi útvonalakon hűsítik a locsolóautók az utakat:
•    Soltész Nagy Kálmán utca Vasgyári piac között található területen a villamos vonal mentén
•    Belvárosban a buszútvonalakon (Kazinczy u., Uitz Béla u., Corvin u., Szentpáli u., Madarász Viktor u.)
•    Avas városrész

Az utak mellett a növényeket, virágokat is öntözi a Városgazda Kft.
Az MVK Zrt. lézeres hőmérővel méri a villamossín hőmérsékletét. Amennyiben szükséges,  locsolással hűtik azokat.

Közterületi ivókutak
Városszerte több ivókútból enyhíthetik szomjukat a városlakók, ezek az alábbi helyszíneken találhatók, egyrészt a MIVÍZ Kft., másrészt a Városgazda Kft. üzemeltetésében:

LÁÉV Kisvasút Lillafüred
Csanyik- völgy Majális park
Lillafüred buszvégállomás
Lillafüred autóparkoló
Miskolc-tapolcai park
Népkert
Városház tér
Hajós- Pattantyús játszótér
Jézus kútja


Strandfürdőink nyitva tartása

A Barlangfürdő 19.00 óráig van nyitva, a fürdő területén a vendégek ivókútból is enyhíthetik szomjukat. A Barlang Aquaterápián 2 db vízautomatát helyeztek el, hogy a vendégek/betegek folyadékellátása biztosítva legyen; a kiürült palackokat igény szerint a karsztforrás vizével pótolják.
A Selyemréti Strandfürdő este 8-ig tart nyitva.

Közlekedés

Az MVK Zrt. Neoplan autóbuszain a klímaszűrők cseréje és a rendszerben lévő gáz mennyiségének ellenőrzése megtörtént, ahol szükséges volt, ott az utántöltést és szervizelést is elvégezték. A klímaberendezések 24 C fok felett, azaz már most is működnek a klimatizált buszokon.
Az MVK Zrt. járművezetői és bérletpénztárosai folyamatos tájékoztatást nyújtanak a legközelebbi közterületi ivókutak helyéről, illetve vízfelvételi lehetőségeiről.

Az autóbusz-vezetőknek és villamoskocsi-vezetőknek a kánikula idején nem kötelező  formaruhát viselni. Ez azt jelenti, hogy hosszú nadrág és ing helyett bermudanadrágot és teniszinget viselhetnek a járművezetők.

Miskolc M.J.V. polgármestere felhívja a munkáltatók figyelmét arra, hogy  kiemelten figyeljenek munkavállalóikra és  biztosítsák a munkavégzéshez szükséges feltételeket,   a megfelelő mennyiségű ivóvizet és pihenőidőt.

A városban több olyan bevásárlóközpont, nagyobb áruház, szolgáltató- és üzlethelyiség van, ahol hűsölni lehet. Ezekről a helyekről a Miskolc.hu oldalon az alábbi linken kaphatnak felvilágosítást ( http://www.miskolc.hu/elet-varosban/kozrend-kozbiztonsag/informaciok-veszelyhelyzetre ). A polgármester kéri a tulajdonosokat és üzemeltetőket, hogy a hőségriadó idején legyenek tekintettel azokra, akik hűsölni térnek be ezekre a helyekre.

 Hőség – Meteorológia: a nyár eddigi legerősebb hőséghulláma várható

 A következő napokban a nyár eddigi legerősebb hőséghulláma várható – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében szerdára a hőség miatt négy megyére adtak ki narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. E szerint Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat. Az előrejelzés szerint országszerte a legalacsonyabb hőmérséklet 11 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható.

A meteorológiai szolgálat a honlapján kedden azt írta, hogy a következő napokban – a június közepén tapasztalt, több hőmérsékleti rekordot megdöntő kánikulai időszak után – újabb és feltehetően erősebb hőséghullám várható.

Mint felidézték, június 19-én a Bács-Kiskun megye déli határán fekvő Kelebián 37,3 fokig emelkedett a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján ez volt az idei év eddigi legmagasabb hőmérséklete.

Most a hét második felétől mind a magasban, mind a talaj közeli légrétegekben afrikai eredetű, forró levegő áramlik az ország fölé. Emiatt a hétvégén és hétfőn a levegő hőmérséklete árnyékban is elérheti a 37-38 fokot, sőt néhol meg is haladhatja, “így nagy valószínűséggel mondhatjuk, hogy az év eddigi legmelegebb időszaka áll előttünk” – írták.

Az előrejelzések szerint “a tikkasztó hőség” az ország legnagyobb részén nem jár csapadékkal, bár csütörtökön átmenetileg nedvesebb léghullámok érkeznek térségünkbe. Ekkor, főként északon zápor, zivatar is előfordulhat, de nem ez lesz a jellemző. A hőség megszűnésének ideje még kérdéses, de az előrejelzések szerint a jövő héten, kedden vagy szerdán egy hidegfront hatására mérséklődhet az extrém meleg.

Az országos tiszti főorvos szerdától péntek éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek