2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Jó ütemben haladnak a településfejlesztési munkák Kácson

Április 16-án elindultak és megfelelő ütemben zajlanak annak a projektnek a kivitelezési munkálatai, melynek eredményeként jelentős településfejlesztés, útfelújítás valósul meg Kácson. A közel 100 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás fontos mérföldkő a település életében. Kács település úthálózatának felújítása már hosszú ideje váratott magára. Ennek az érintett útszakaszok mellett lakók aláírásgyűjtéssel is nyomatékot adtak korábban.
Vannak olyan szakaszok, ahol a fejlesztés előtt még földúton, illetve kőtörmelékkel borított úton közlekedhettek a lakosok. Ráadásul ezeken a részeken több olyan közösségi szerepet betöltő intézmény, épület – egészségház, orvosi rendelő, központi konyha és a római katolikus templom található – amelyek megközelítését nehezítették az útviszonyok.
Problémát okozott az is, hogy a föld- és zúzott köves utak sok helyen erősen kimosódtak, nyomvályúk keletkeztek, sokszor épp az út közepén: így a közlekedés nehézkesebb és egyúttal balesetveszélyesebb is lett.
Számos helyen gödrök és esőzést követően vízátfolyások nehezítették a közlekedést és több alkalommal megsérültek a gépjárművek futóművei.
Tovább súlyosbította a problémát, hogy az utak egy része gyűjtőútként is funkcionál, így a kerékpárral és gyalogosan közlekedők számára már kifejezetten veszélyes volt.

Több helyen az utak mentén lévő házak falai is feláztak az összegyűlt vízmennyiség miatt. A korábbi, egyébként is hiányos és eliszaposodott vízelvezető árokrendszer számos helyen berepedezett, funkcióját nem tudta betölteni a szűk keresztmetszet miatt sem.
Ráadásul a helyi adottságok miatt az utak egy része nagy lejtésű, így nagyobb esőzések idején a csapadékvíz nagy erővel, irányíthatatlanul zúdult lefele.

Eddig a település önkormányzata – a rendelkezésre álló források szűkössége miatt – csak a legszükségesebb javításokat tudta elvégezni, ez viszont csak átmeneti, gazdaságtalan megoldást, tüneti kezelést jelentett minden alkalommal.

Az önkormányzat által az Észak-magyarországi Operatív Program kiírására benyújtott, „Településfejlesztés Kács községben” című, nyertessé nyilvánított pályázat segítségével most lehetségessé vált az utak felújítása, illetve vízelvezető árokrendszer építése.
A projekt keretében április közepétől folyamatosan dolgozik a kivitelező a Dózsa György út, a Rákóczi Ferenc út, továbbá a Várhegy út és egy névtelen utca felújításán.
Emellett a római katolikus templom és a szomszédos erdei iskola környezete, az oda vezető út is szilárd burkolatot kap, továbbá parkoló is épül. Szintén felújítják a Petőfi út melletti orvosi rendelőhöz vezető útszakaszt, itt ugyancsak parkolót alakítanak ki.
Az érintett útszakaszok – a megfelelő útalap kialakítása után – aszfaltburkolatot kapnak, továbbá szegélykővel látják el az út szélét.

Az árokrendszer kiépítése során korszerű, hosszú élettartamú, vasbeton mederburkoló elemek kerülnek beépítésre, melyek karbantartása során csupán az iszaptalanításról kell majd gondoskodni. Ahol lehetséges, az út mindkét oldalán kiépítik a vízelvezető árkot.
A nagy lejtésű részeken, így például a Rákóczi és Várhegy úton energiaelnyelő betonelemeket is beépítenek a lezúduló víz sebességének csökkentésére, továbbá a villanyoszlopok környezetét is védik a talaj kimosódása ellen. Az útfelületen felgyülemlő vizet a megfelelő helyeken vezetik az árkokba szegélykövek segítségével kialakított elfolyókkal, továbbá a beépített átereszek is a megfelelő, irányított vízelvezetést szolgálják.

Az érintett útszakaszokon új, megfelelő méretű átereszek kerültek a kapubejárókhoz, melyeket olyan mélységbe süllyesztenek, hogy a rendszer lejtéséhez illeszkedjenek.
A szükséges lejtés kialakításával és az árkok mélyítésével a csapadék a lehető leggyorsabban a legközelebbi vízbefogadóba tud kerülni.

A fejlesztések eredményeképpen megszűnik a balesetveszély, az utak és az ingatlanok állapotának romlása. Javul az itt élők komfortérzete, ráadásul a településen számottevő a turisták illetve az üdülőhellyel rendelkezők száma, így az ő itt tartózkodásukra is pozitív hatással van a beruházás.

A kivitelezés tervezett befejezési dátuma 2013. június 30.  A „Településfejlesztés Kács községben” című, ÉMOP 3.1.3-11-2012-0005 azonosító számú felhívásra sikeresen pályázva az önkormányzat 98.834.864 Ft támogatást kap a beruházás megvalósításához, amely a költségek 95%-át fedezi. A teljes beruházási összeg 104.583.174 Ft.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek