2024. 07. 29. hétfő

Márta, Flóra
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • TALAJVIZEK SZENNYEZETTSÉGÉT MONITOROZÓ KORSZERŰ ÉS OLCSÓ RENDSZERT FEJLESZTENEK HAZAI KUTATÓK

TALAJVIZEK SZENNYEZETTSÉGÉT MONITOROZÓ KORSZERŰ ÉS OLCSÓ RENDSZERT FEJLESZTENEK HAZAI KUTATÓK

Az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet, az MFA és a magyar tulajdonú Weszta-T Kft. szakemberei hazai forrásból valósítják meg a talajvíz olajszennyezettségének gyors és olcsó kimutatását, valamint folyamatos monitorozását. A rendszerrel megelőzhetők az ipari és természeti katasztrófák, gyorsítható a kármentés. Az ipar és a szolgáltatás területén a talajt és vizeinket számos szennyező forrás veszélyezteti, melyek közül kiemelkednek az energiaiparhoz, vegyiparhoz és közlekedéshez kapcsolódó szénhidrogén szennyezések. Veszélyes üzemek telepítésekor jogszabály írja alá a mérőkutak létesítését és a természetes vizek, rendszerek ellenőrzését. Magyarországon jelenleg esetleges és körülményes a meglévő megfigyelő kutakban az adott időpontra vonatkozó – vízben oldott és vízfelszínen úszó – szénhidrogén szennyezettség kimutatása.

Az MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet (MFA) valamint a Weszta-T Kft. kutatói több évtizedes együttműködésük során többféle érzékelő rendszer megvalósításán dolgoztak már együtt – többek között nyomásérzékelő és gázérzékelő családok kifejlesztésén és alkalmazásán. 2013-ban olyan közös fejlesztésbe kezdtek, melynek célja egy megbízható mérőműszer család kialakítása, ami a megfigyelő kutakba telepítve vagy hordozható kivitelben lehetővé teszi a vízben oldott szénhidrogén szennyezések határérték feletti előfordulásának detektálását folyamatos monitorozással. A műszer felépítését tekintve robusztus, a működési környezetében kialakulható körülményeket figyelembe véve robbanásbiztos kivitelű, a környezeti és időjárási hatásoknak ellenálló, ezért terepi telepítésre alkalmas. Mérési pontossága és reprodukálható működése terén nem az abszolút analitikai pontosság a követelmény, hanem a vízben oldott szénhidrogének biztonsági határértékének megbízható jelzésére szolgáló folyamatos tájékoztató jellegű információ biztosítása.

A műszer oldott szénhidrogén érzékelőből, a kapcsolódó szenzor rendszerből, egy intelligens kiértékelő elektronikából, valamint egy rádiófrekvenciás kommunikációs egységből áll. Mivel egy-egy telepen a megfigyelő kutak egymástól nagy távolságban is elhelyezkedhetnek, a műszereket rádiófrekvenciás adatátvitellel szerelik fel, ezzel is jelentősen csökkentve a telepítés költségeit. A műszerrel szemben támasztott műszaki követelmények mellett meghatározó az eszköz ára, melyet olyan szintre kell csökkenteni, hogy versenyképes legyen a jelenlegi szúrópróba szerű, kiszállásos, terepi laboratóriumi méréseken alapuló vizsgálatok költségeivel.

Kulinyi Sándor fejlesztési és kereskedelmi igazgató, a projekt vezetője elmondta: „Hiánypótló fejlesztés valósul meg, kiépül egy on-line helyszíni és korai riasztást lehetővé tevő rendszer. A talajvizek szénhidrogéntartalmát monitorozó fejlesztés korai riasztásával megelőzhetőek a környezeti katasztrófák, illetve felgyorsítható a kárelhárítási folyamat.”

A Műszerfejlesztés talajvíz és egyéb vizek szénhidrogén szennyezettségének folyamatos megfigyelésére című projekt (KMR_12-1-2012-0107) a Kutatási Innovációs és Technológiai Alap finanszírozásával valósul meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek