2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Babfesztiváloztak Monokon

A néphagyomány szerint egy vadászata során bablevest evett Monokon Mátyás király. A finom étekért diónyi arannyal fizetett az álruhás király. Szombaton az I. Monoki Babfesztiválon arany nélkül is mindenki annyi babot ehetett amennyit csak bírt. A rendezvényt dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg.

Mivel a babos ételek elkészítése időigényes, ezért már kora délelőtt megérkeztek a versenyre  nevezett csapatok, hogy időben munkához lássanak. Közben kirakodtak a vásárosok is. A színpadon Vajtó László rádióriporter, a rendezvény műsorvezetője szórakoztatta az érdeklődőket, majd a megnyitó résztvevőinek megérkezését követően felkérte dr. Mengyi Rolandot, hogy tartsa meg beszédét.

„A rendezvény középpontjában a gasztronómia áll, ezen belül is a bab, amelynek a régi korokban sokkal nagyobb szerepe volt az étkezésben, mint manapság”- utalt vissza a néhány évszázaddal ezelőtti időkre dr. Mengyi Roland, amikor is őseink még nem ismerték a burgonyát, a kukoricát, a rizst, a háziasszonyoknak pedig akkor is ebédet kellett varázsolniuk minden nap a család asztalára. A babnak sokkal nagyobb szerepe volt az étkezésében, mint manapság.

A magyarság  egyes babfajtákat már nagyon régről ismert, erre utal az Égig érő paszuly című népmese. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a ma termelt, kedvelt babfajták Amerikából származnak, s a XVI. században terjedtek el Európában. Magyarországra Nápoly érintésével hozták be. A Monoki Babfesztivál is egy népmesének, a Monoki bablevesnek köszönheti létrejöttét. A legendára utalva dr. Mengyi Roland kijelentette, hogy ugyan Mátyás királlyal és diónyi arannyal ugyan nem szolgálhatnak a rendezők, de finom ételekkel és egész napos szórakozással igen. Az alkalmat megragadva megköszönte a fesztivál szervezőinek  munkáját, külön kiemelve Demeterné Bártfay Emese polgármestert.
[0_960] Monoki_2.JPG
A köszönet szavaival folytatta a polgármester is, majd bemutatta a főzőverseny népes zsűrijét, amely elnöke Lévai Ferenc, a nemzet halásza lett, s a tagjai közt kapott helyet dr. Mengyi Roland is. A húsz csapatnak kellemes főzést, a vendégeknek pedig jó étvágyat és szórakozást kívánt.

„Babra magyar” – viccelődött Lévai Ferenc, aki a dr. Mengyi Roland által elmondottakhoz csatlakozva kiemelte, hogy a bab az egyik legnagyobb tápanyag tartalmú élelmünk. Örömmel nyugtázta, hogy újra előkerülnek az eleink által kedvelt étkek, mint például a bableves.

Délre igazi fesztiváli forgatag alakult ki Monokon. A jó étkek mellé jó ital is dukált. A szórakoztatásról  ugyancsak gondoskodtak, a népdaltól a musical-ig széles volt a választék. A fesztiválon többek közt részt vett Koncz Ferenc, országgyűlési képviselő, Szerencs polgármestere, több környékbeli polgármester és sok turista.

A főzőversenyt a Monoki Bableányok nyerték.

(mengyiroland.com)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…