2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Snowdent kérdezzük meg a megfigyelési botrányról!

Ilyen barátok mellett nincs szükségünk ellenségre! – ez juthat eszébe minden értelmes embernek, amikor azt hallja, hogy az elvileg Magyarországgal és az Európai Unióval szövetséges ENSZ-tag Amerikai Egyesült Államok milyen mélységben figyelte meg nem csupán saját, de az általa „támadási célpontnak” nevezett EU, valamint ENSZ tisztviselőit és egyszerű állampolgárait is.

Mint később kiderült, az Egyesült Államok az információs szupersztráda hétköznapi felhasználóinak a Google-ön, a Facebookon és a Skype-on folytatott adatforgalmát, üzenetváltásait, beszélgetéseit is megfigyelte, lehallgatta, rögzítette. Az USA ezen kémtevékenysége alól nyilván nem képeztek kivételt a magyar emberek sem.

Az EU más tagállamaiban ezen arcpirító, az intimitást semmibe vevő eljárás óriási felháborodást okozott. Az Európai Parlament külön bizottságot állít fel az ügy kivizsgálására, Olaszországban rendkívüli nemzetbiztonsági ülést tartanak, Franciaország pedig fel akarja függeszteni az USA-val a szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról szóló tárgyalásokat.

Ezzel szemben a Parlamentben elhangzott azonnali kérdésemre a magyar diplomácia vezetője, Martonyi János mindössze annyit közölt, „megbeszélést” kezdeményezett a nagykövettel, hogy megkérdezze, magyar intézményeket is érintett-e az amerikai kémkedés. A Jobbik álláspontja szerint ez édeskevés, hiszen a nagykövet nyilatkozatának valóságtartalmáról nincs lehetőségünk meggyőződni.

A Jobbik szerint vissza a forráshoz! A kémtevékenység leleplezéséről ismertté vált Edward Snowdent kellene a magyar diplomáciának nyilatkoztatni a megfigyelési botrányról. Ezért a Jobbik javasolja, Magyarország adjon menedékjogot Edward Snowdennek, bevonva őt a példátlan megfigyelési ügy részleteinek tisztázásába. Amennyiben a Fidesz vezette diplomácia elzárkózik ettől, úgy felmerül a kérdés: a kormánypárt vajon mivel és mennyiben járult hozzá, hogy magyar emberek személyes adatai, magánlevelezései esetleg az USA hatóságainak birtokába kerüljenek?

Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…