2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Nemzetközi „Találkozások”

Tapasztalataink szerint az utóbbi években elterjedt számos ponyvapszichológiai könyv sok esetben legalább annyira ártalmas, mint amennyire hasznos is lehetne. Mivel azonban elkötelezettek vagyunk a szakmai minőség iránt, így ezúttal egy megalapozott, és egyre népszerűbb és követettebb irányzatot bemutató könyvet szeretnénk az érdeklődők figyelmébe ajánlani, mely az egyén fejlődésére ható különböző csoportok működését (is) vizsgálja.

Sokak szerint Carl R. Rogers a 20. század egyik legnagyobb pszichológusa. Munkássága több mint húsz évvel a halála után változatlanul ösztönző hatással van a tanácsadók, pszichoterapeuták, pedagógusok, orvosok, vezetők munkájára. Az általa útjára indított személyközpontú megközelítés segíti a szülőket a nevelésben, a házaspárokat a párkapcsolat bensőségessé alakításában, a szervezeteket az élhetőbb, örömtelibb munkakörnyezet kialakításában.

A jelenleg vizsgált Találkozások Magyarország egyik pszichológiai témákkal foglalkozó kiadója, az Edge2000 Kft gondozásában jelent meg. A kiadónak nem ez az első Rogers-műve, hisz korábban már a Valakivé válni – mely a személyközpontú megközelítés elméletének és alkalmazási lehetőségeinek széles skáláját mutatja be – magyar változatát is nekik köszönhettük. Klein Sándor, a téma egyik legelismertebb hazai kutatója fémjelzi a vállalkozást, így az e területek iránt érdeklődő laikusoknak és szakembereknek érdemes körülnézni a kiadó többi műve között is, hisz számos hasonló jellegű kiadványra bukkanhatnak.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel közösen kiadott A tanulás szabadsága a tanulóközpontú iskoláról szól – a Találkozások azonban szélesebb spektrumot ölel át, hisz bepillantást nyújt a személyiségfejlődést szolgáló csoportok életébe. Meggyőzően illusztrálja a szerző véleményét arról, hogy a tapasztalati tanuláson alapuló „tréningek” eredményességét nem a „játékok”, „gyakorlatok” biztosítják, hanem az őszinte kommunikáció szabadsága, az önfeltárás kockázatát ösztönző, biztonságos légkör. És bár a pszichológia ezen ága is különböző nézőpontok ütközésén alapszik, a 21. században egyre dominánsabbá válik a Rogers által (is) képviselt megközelítés – az irányzat alapjára utal a mű alcíme (személyközpontú csoport) is.

Ráadásul mind a könyv, mind a fókuszába vett téma különösen aktuális mostanában, hiszen 1984-ben még maga Carl Rogers szervezte meg Magyarországon a „Kultúrák Közötti Kommunikáció Kreatív Megközelítései” találkozót, melynek majdnem háromszáz hazai és nemzetközi szakértő emelte a színvonalát és fényélt. Elsősorban utóbbiak miatt a rendezvény hatalmas port vert fel (a rendszerváltás előtt az ilyesmi nem volt épp megszokott hazánkban)…
Ezt követően 2009-ben, a találkozó huszonötödik évfordulója alkalmából a rendezvényt újra megszervezték, és az itt résztvevők eldöntötték, hogy 2009-től kezdve kétévente újra találkoznak az immár tradicionálisnak számító keretek között.

A következő találkozó július 15-e és 21-e között Pécsett kerül megrendezésre, természetesen Carl Rogers szellemiségében. A szervezők reményei szerint a kb. kétszáz fősre tervezett találkozó a korábbi hagyományteremtő nemzetközi összejövetelek folytatása lesz. Jelentkezni még lehet a rendezvény honlapján (www.encounter.hu).


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…