2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Helyreállították az árvízkárokat Hernádkakon

Az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez kapcsolódóan, 71.899.277 Ft összegű, 95%-os mértékű  támogatással Hernádkak Község Önkormányzata a „József Attila utca csapadékvíz elvezetése, árvízkárok helyreállítása” tárgyában sikeres projektet valósított meg. (projektazonosító ÉMOP-3.1.2/E-11-2011-0022)


A projekt a 2010-es árvíz során teljesen tönkrement utcában élő, 450 halmozottan hátrányos helyzetű,-  döntően cigány nemzetiségű – ember számára teremtette meg az egészséges, emberhez méltó életkörülményeket.

Mályinkai beruházás

Az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretén belül nyílt pályázati lehetősége Mályinka Község Önkormányzatának arra, hogy tovább csökkentse a föld,- murva- és salakútjainak a számát. A jelenleg 512 fős faluban ezen a területen még van pótolnivaló, ezért a stratégiailag legfontosabbnak tűnő utcák közül választották ki a már említetteket. A Tardonai út fontos a település életében, hiszen fölötte található a temető, aminek esős időben nehézkes a megközelítése. Magánbefektetők a közelmúltban építettek egy vendégházat, ami az utca végében található és napokon belül átadják. Újabb nyomós érvként szerepelt, hogy több üres telek is található a területen, amelyekre érdeklődés mutatkozik. Lényegi kérdés volt az is, hogy idáig a Tardonai út hordalékát a Lillafüredi és Széchenyi utakra mosta a víz, aminek az eltakarítása sok munkával és kiadással járt. A számítások után kiderült, a szilárd útburkolat és a csapadékvíz elvezetés kiépítése és a járda felújítása nettó 13 millió 339 ezer forintból megoldható. A Bocskai út építési szabvány szerinti elkészítéséhez viszont önkormányzati területre beépített kerítést is bontani kell. Ez az út részben salakos, de a sok csapadéktól felázik és járhatatlanná válik. Ott is meg kell oldani a pályázati pénzből a csapadékvíz elvezetést és a járda kiépítését, mindezt nettó 19 782 000,- Ft-ból. A projekt részét képezi még egy közösségi tér kialakítása a polgármesteri hivatal udvarán. A kivitelező DMT-BAU Kft. vállalta, hogy az ISO 14001 környezetirányítási rendszer intézkedésének megfelelő minőségben, 2013. június 17-től számított 60 napon belül végeznek a pályázatban szereplő munkálatokkal. A bruttó 47 500 000,- Ft támogatáshoz az önkormányzat 2 500 000,- Ft önrészt biztosított.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek