2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kezdeményezések a szikszói gyermekek jövőjéért

A Szikszói kistérségben elindított 600 millió forintos támogatású projekt komplex jellegű, számos szakterületen egyszerre avatkozik be, ezáltal hatékonyan segíti elő a gyerekszegénység elleni küzdelmet. Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán az Európai Unió által támogatott helyi projektekről egyeztetett a szikszói döntéshozókkal és szakértőkkel, majd a térségi Gyerekházak meglátogatása után egy nagyszabású ipari beruházás alapkőletételében is részt vett. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszói kistérségben a főbb kezdeményezések között található a Biztos Kezdet szolgáltatás elindítása – összesen 4 Gyerekházzal Felsődobsza, Felsővadász, Alsóvadász és Szikszó településeken. Az intézmények feladata, hogy biztosítsák a helyi szükségleteken alapuló, a gyermekek, fiatalok és szüleik számára, fenntartható szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi, egészségügyi, pedagógiai vagy egyéb szolgáltatás hozzáférését. Erre utazó szakemberek (pszichológusok, jogászok) segítségével, és az egészségügyi szűrővizsgálatok rendszeressé tételével nyílik lehetőség. A kistérségben összesen 12 helyszínen tartanak prevenciós tanácsadásokat és foglalkozásokat halmozottan hátrányos helyzetű, illetve nehezen kezelhető tanulók számára, akiknek problémát okoz a pályaválasztás. A kiugróan rossz kompetencia mérési adatokkal rendelkező településeken felzárkózást szolgáló (napközi, vagy tanoda jellegű) és szabadidős szolgáltatásokat indítottak.

Szikszó az Új Széchenyi Terv keretein belül számos támogatást pályázott meg sikeresen az utóbbi két év alatt, legfőképpen a gyermekek jólétére koncentrálva. Így kezdhette meg működését az Inkubátorház, és ennek segítségével korszerűsíthették a helyi bölcsődét és óvodát is. A stabil felzárkózáshoz és esélyteremtéshez a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia alapelveihez illeszkedve a biztos családi háttér is elengedhetetlen. A térségi munkahelyteremtést pozitívan befolyásolhatja, hogy szerdán megtörtént a németországi REDO Water System első magyarországi telepének alapkőletétele is a Szikszó Ipari parkban.

A Gyerekesély projektek célkitűzése, hogy a kistérségekben javuljon a gyermekekre és családokra irányuló szolgáltatások és programok színvonala és elérhetősége, ezáltal kedvezőbbé váljanak a gyermekek felzárkózási esélyei. Az integrált kistérségi programok országszerte közel 20 ezer gyermeken segítenek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek