2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Közel egymilliárdért megújul a Zenepalota

Közel egymilliárdért megújul a Zenepalota

Közel egymilliárdért megújul a ZenepalotaMegkezdődött a miskolci Zenepalota műemléki épületének régen várt rekonstrukciója. Az egyetem, a város, a kivitelező konzorcium vezetői, és a kulturális minisztérium osztályvezetői ma bejárták az épületet, a helyi sajtó kíséretében.

A tájékoztatót a Bartók Teremben Mang Béla rektor-helyettes vezette le, s a színpadon állva  kissé elérzékenyült. Amelynek oka nem csak az volt, hogy eddig sokszor akadályozták, gáncsolták az előrelépést, s bizony nehezen hitték el, hogy eljön végre ez a nap is, hanem az is, hogy személyes kötődése is volt ehhez a gyönyörű épülethez.

A Zenepalota 2005-ben került az egyetemhez – annak a csereügyletnek a révén, amelyben a város megkapta az új uszoda területét, amelyet néhány nap múlva átadnak a város lakosságának  –, és most kezdődhet meg egy évre tervezett rekonstrukciója, amely nettó 839 millió forint értékű, és PPP-konstrukcióban zajlik. Vagyis a privát partner, a beruházó finanszírozza a munkát és üzemelteti az intézményt (meghatározott ideig), a használó pedig bérli, hogy azután a tulajdonává váljék. Az éves díj 160 millió forint, amelyet –  felét az egyetem, felét az Oktatási és Kulturális Minisztérium állja, – 20 éven át kell fizetni, ezért a teljes üzemeltetést is vállalta az építő konzorcium, amely a legjobb ajánlatot adta.

Patkó Gyula rektor azt mondta: egy hosszú út közepén vagyunk, de szerintem a Zenepalota több mint egy épület, a város egyik palotája, melynek a fejlesztéséért – ahogy Miskolc fejlődéséért is – az egyetem és a város vezetése együtt dolgozott.

Káli Sándor polgármester szerint a zenei rendezvények azért olyan sikeresek a városban, mert zenei képzés évtizedeken keresztül magas színvonalon képezte a zeneértő gyerekeket. Mint mondta a Zenepalota megújulása fontos lépése a belváros rekonstrukciójának, hiszen az épülettől kezdődik majd a sétálóutca.    Fedor Vilmos alpolgármester a város történelmi múltján keresztül mutatta be, hogy az összefogás, és a kultúra volt, amivel mindig újra épült ez a balsorsú város. Így épült föl 1922-től közadakozásból a Zenepalota,- ezt Döbröczöni Ádám professzor korabeli dokumentumokban, fotókkal be is mutatta, –  s most is ez az ami erőt adhat az újjáépítéshez.

Puskás Péter építész fogta össze azt a hét tagú építész csapatot, aki megálmodta az új, kibővített, Zenepalotát – amelyben minden megújul a mai követelményeknek megfelelően, így például a fűtés is energiatakarékossá válik –  s a kivitelező Imola – és a HUNÉP cég vezetője Berta Péter  is azzal biztatta a tájékoztatón résztvevőket, hogy egy év múlva szeptemberben itt újra felcsendülhet a zene, s elkezdődhet a 210-11-es tanév.

                                                                             

kép és szöveg: –obe-

Közel egymilliárdért megújul a Zenepalota Közel egymilliárdért megújul a Zenepalota

Közel egymilliárdért megújul a Zenepalota Közel egymilliárdért megújul a Zenepalota

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek