2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Korszerűsödött az infrastruktúra a Miskolci Egyetemen

Világszínvonalú rákbetegségekkel összefüggő vagy  különleges eredményeket adó motorvizsgálatok  kezdődhettek az intézményben. De, hogy folytassuk a felsorolást: polarizációs mikroszkóp és vákuumgőzölő –  terepi graviméter -szemiszolid olvadék hűtőrendszer és részecskeméret meghatározó – ultrahangkészülék és diagnosztikai munkaállomás- mérő-adatgyűjtő rendszer és 3D scanner- digitális sűrűségmérő és permeabilitás mérő. Néhány azon eszközök közül amelyek ma már egy megvalósult pályázat révén a Miskolci Egyetem kutatóinak rendelkezésére állnak.
A fejlesztési projekt, amely az  Egyetem kiválósági központjainak infrastrukturális és informatikai fejlesztése (TIOP-1.3.1-10/1-2010-0012) címet viseli 2011 tavaszán indult,s általa  mintegy   1,3 milliárd forint értékben zajlott a háttér megújhodása, a kiválósági központok gép, műszer, berendezés és eszköz infrastruktúrájának fejlesztése, az informatikai hátország (hardver és szoftver) minőségének javítása.

Elvégezték  a kialakításra kerülő laboratóriumok elhelyezéséhez minimálisan szükséges átalakítási, felújítási munkálatokat, az azokhoz kapcsolódó fizikai akadálymentesítést is. Feladat volt az új ismeretek átadására szolgáló oktatási központ (Felnőttképzési Regionális Központ) informatikai infrastruktúrájának (hardver és hálózat) megújítása, a tudás és a kutatási eredmények színvonalas – papír alapú – kiadhatóságának infrastrukturális támogatása. Mindehhez folytatni kellett az intézmény info-kommunikációs akadálymentesítését is.

A pályázat megvalósításával egyebek között a térségben egyedi élettani kutatásokra alkalmas, világszínvonalú, például rák és gyógyszer kutatásokat végző laboratórium épült ki , több mint 300 négyzetméteren, ugyancsak egyedi , több mint százmilliós értékű motorvizsgáló laboratóriumot adtak át a múlt évben.
A pályázat révén csaknem 200 csúcstechnológiát képviselő berendezés, műszer valamint nagyszámú  műszaki szoftver és informatikai eszköz támogatja a korszerű kutatásokat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…