2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Legyen Miskolc a zöld falak, zöld homlokzatok városa! – Városzöldítési program

Legyen Miskolc a zöld falak, zöld homlokzatok városa! – Városzöldítési program

A Miskolc legszebb zöld homlokzata 2013 c. pályázat meghirdetése

A zöld növényzettel befuttatott falak, kerítések, támfalak viszonylag olcsón létrehozhatók, dekoratívak, városképet meghatározó jelentőségűek.

Idén:

1. Kiírjuk a „Miskolc legszebb zöld homlokzata” c. pályázatot
2. Az Önkormányzat példát mutat a saját tulajdonú függőleges felületek zöldítésével
3. Városi pályázatot hirdetünk a magán és intézményi tulajdonban lévő felszínek zöldítésének támogatására
4. Konferenciát, kiállítást szervezünk, információs segédanyagot dolgozunk ki

„Miskolc legszebb zöld homlokzata” pályázat célja megtalálni és díjazni Miskolc legszebb, növényzettel befuttatott épületeit, tűzfalait, támfalait. Az európai Green City mozgalomban résztvevő miskolci önkormányzat szeretné ráirányítani a lakosság figyelmét a függőleges felületek zöldítésében rejlő lehetőségekre, és díjazni ezeket a tevékenységeket.
A pályázatra nevezni lehet olyan, élő növényzettel befuttatott épületekkel, vagy közelítően függőleges szilárd felszínekkel, (homlokzatok, tűzfalak, támfalak, támrendszerek, kerítések stb.), amelyek:
Miskolc MJV közigazgatási területén találhatók
–  a pályázó magánszemély, közösség, vállalkozás vagy intézmény tulajdonában vagy kezelésében vannak
–  létrehozásában és fenntartásában a pályázó tudatosan és tevőlegesen részt vett

A pályázaton két kategóriában vehetnek részt
Lakosság:     magánszemélyek, társasházak, lakóközösségek
Szervezet:     lakásfenntartó szövetkezetek, köz- és magánintézmények, vállalkozások
egyesületek, alapítványok
A pályázatok beérkezésének határideje: a meghirdetéstől 2013. július 31. 12:00 óra
Pályázat díjazása kategóriánként:
1. díj 75 000 Ft
2. díj 50 000 Ft
3. díj 25 000 Ft

(További részletek a mellékelt kiírásban)

Önkormányzat megkezdi saját tulajdonú függőleges felületeinek zöldítését.  2013 őszén néhány műszakilag egyszerűen megoldható, bonyolult támrendszert nem igénylő felszín növényesítésére kerül sor. Ezek:

Terület    Felület m2   
1. Szent-Anna temető alatti betonfal    360   
2. Szent-Anna temető alatti csuszamlások    3450   
3. Szentpéteri kapu parkoló támfalak    220   
4. Csabavezér út támfalak    720   
Összesen:    4 750 m2   

Összesen tehát csaknem  fél hektár új zöldfelület jön létre Miskolcon. Ha ezt évről-évre folytatni tudjuk, és a lakosság is csatlakozik, akkor néhány év alatt kizöldül a város.

A MIK és a miskolci intézmények segítségével adatbázist állítunk össze a Miskolcon zöldíthető felületekről. Ez lesz az alapja a városzöldítési program tudatos és tervszerű folytatásának.

A függőleges felületek kúszónövényekkel történő zöldítése nem igényel nagy beruházást: néhány 100 Ft-tól 1-2000 Ft/m2-ig terjed az alkalmazott növényfajtól és támrendszertől függően. Rendkívül alacsonyak a fenntartási költségei is, tehát ez olyan beruházás, amit szinte bárki megengedhet magának.

Várhatóan augusztusban pályázatot hirdetünk a Miskolcon élő lakosság és a városban működő közintézmények részére. Pályázni lehet majd a falak zöldítéséhez szükséges növényanyagra. Több ezer növényt szeretnénk kiosztani. A növények átadására majd az őszi ültetési időszakban kerül sor. A pályázat részletei  a nyáron megjelenő pályázati kiírásból lesznek megismerhetők.

A Miskolci Városfejlesztési Kft.-vel együttműködve ősszel szakmai konferenciát tartunk a városi falak zöldítése témakörében.  A konferenciával párhuzamosan kiállítást szervezünk a „Miskolc legszebb zöld homlokzata” pályázatra beérkezett fotókból. Ahhoz, hogy a falak zöldítésére vállalkozók minél jobb munkát végezhessenek, – elkerüljék a buktatókat és csalódásokat, egy információs kiadványt hozunk létre, amely a város honlapjáról lesz letölthető. Ebben közzé tesszük a legfontosabb tudnivalókat a növényesítést érintő szabályokról, ökológiai és műszaki feltételekről valamint bemutatjuk a Miskolcon alkalmazásra javasolt növényeket is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek