2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Csángóföldről, Indiából, Dubaiból, Brazíliából és Új-Zélandról is érkeznek vendégek

Csángóföldről, Indiából, Dubaiból, Brazíliából és Új-Zélandról is érkeznek vendégek

III. Magyar Világtalálkozó – május 19-26.                  
Magyarok mindenütt vannak, s bárhol éljenek is a világon, értékteremtő munkájukkal és kapcsolataikkal sokat tehetnek a magyarságért és Magyarországért – e gondolatkör jegyében, s a „határtalan összefogás” mottójával indul útjára a III. Magyar Világtalálkozó. Az eseménysorozat a Panoráma Világklub és az öt kontinens közel száz Társklubja, számos civil társrendező és együttműködő partner közreműködésével május 19-től 26-ig kerül megrendezésre Budapesten és számos településen, határon innen és határon túl – hangzott el a minap az Uránia Nemzeti Filmszínházban a nagy érdeklődés mellett megtartott sajtótájékoztatón.
Az eseményekre a magyarországi és a közvetlen határon túliakon kívül messzi országokból is érkeznek vendégek: például Indiából, Dubaiból, Sri Lankából, Brazíliából, Mauritániából, Algériából, Új-Zélandról, Argentínából, a Bali Szigetről, Bahreinből, az USA és Európa több államából. Kiemelt figyelem övezi a Csángóföldről, a Mezőségből, valamint az afrikai országokból érkezőket, mivel azokban a napokban zajlanak az Afrika Fórum magyarországi rendezvényei is. A résztvevők között lesznek olyan nem magyar állampolgárok is, akik valamikor itt szerezték diplomájukat, beszélnek magyarul, s országukban hasznosítva tudásukat ma is ápolják a két nép közötti kapcsolatokat.

A tavalyi világtalálkozó nyolcnapos eseménysorozatán közel huszonötezren vettek részt, s 58 ország képviseletében jelentek meg vendégek – a szervezők azt remélik, idén is legalább ennyien lesznek. Legtöbben a SYMA Rendezvényközpontban felépítendő Világfaluba látogathatnak ki, ahol május 24 és 26 között, három napon át megjelenik a világ „kicsiben”, s minden korosztály minden műfajban talál kedvére való programot.


Civilelismerések és Párbeszéd Fórum

Csíksomlyói zarándokúttal kezdődik a rendezvénysorozat: a világtalálkozói csoport a vallási eseményeken történő részvétel mellett megalakítja a moldvai és a gyimesi csángó Világklubokat, keresztfákat állít, valamint Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek egy ünnepség keretében átnyújtják a világtalálkozó civilelismerését. Május 21-én, este 18 órától kerül sor  a megnyitó díszünnepségre, Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, „Hazádnak rendületlenül légy híve” címmel, ahol a gazdag kulturális-művészeti programok mellett kontinensek köszöntői, üdvözletek hangzanak el, s átadják  A Világ Magyarságáért, a Tiszteletbeli Magyar és az Összefogás a Magyarságért elismeréseket is.

Kiemelt figyelem övezi Budapesten a Társadalmi Párbeszéd Fórumot, amelyen a hazai kulturális és közélet neves személyiségei tartanak előadásokat; az Óbudai Egyetemen rendezendő Nemzetközi Tudományos Konferencián két napon át több mint száz előadás hangzik el kiváló személyiségek tolmácsolásában; az Uránia Filmszínházban egész napos Filmszemlére, a József Attila Színházban egy trianoni –történetet bemutató előadásra kerül sor a Világtalálkozó résztvevőivel. Egészségturizmus lesz a témaköre az Aquincum Hotelben rendezendő konferenciának, a Bujdosó Székely Étteremben pedig a székely autonómia szerepel napirenden. A Világklub-vezetők találkozójára a Stefánia Palotában kerül sor, a záró Istentiszteletnek pedig hagyományosan a Szilágyi Dezső téri református templom ad otthont. S nem marad el a minden alkalommal megrendezendő Magyar Ulti Bajnokság sem a Stefánia Palotában.

Országjáró programok: Debrecentől Ópusztaszeren át Szekszárdig

Az országjáró programok közül kiemelendő: Ópusztaszeren a Nemzeti Emlékparkban a történelmi nevezetességek megtekintése, emlékező beszédek, koszorúzási ünnepség, Szegeden képzőművészeti kiállítás, Bolyai János Emléktábla avatás és a Magyar-Ausztrál Barátság Napjának kulturális programjai  várják az érdeklődőket. Aranyosapátiban a Négyeshatármenti Találkozó keretében avatják fel  a 2012-es Világtalálkozón készült „Az Összefogás Kapuja” emlékművet. Bonyhádon a Városházán fogadja a vendégeket Potápi Árpád polgármester, majd Szekszárdon folytatódnak az események, és a Bodri-pincészetben rendezendő hungarikum-esttel zárul a nap. Ugyancsak a hungarikum és a magyarság összetartozása lesz a témaköre a felvidéki Révkomáromban rendezendő irodalmi estnek. Monokon a Kossuth-emléknap rendezvényein vesznek részt a világtalálkozó küldöttei, Kárpátalján pedig Szolyván és Beregszászon  konferencia és emlékműavatás szerepel a programban. Reggeltől estig tartó műsorkínálat várja az érdeklődőket Törökszentmiklóson, ahol a mezőségi Szék városából és a kárpátaljai Nevetlenfaluból érkeznek küldöttségek, s az esti gálaműsoron svédországi, nigériai és magyarországi művészek is fellépnek. A nap során polgármesterek találkozója, táncház, s Dávid Viktória előadóművész koncertje lesz a római katolikus templomban. Debrecenben a Népfőiskolai Collegium tanácskozása és a Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinata, valamint a Belvárosi Közösségi Házban rendezendő Világklub-est szerepel a programban, amelyre az Amerikai Egyesült Államokból is érkeznek vendégek.

Világfalu, a találkozó kiemelt rendezvénye

Az eseménysorozat utolsó három napjának programjai a budapesti SYMA Rendezvényközpontban, a több mint ötezer négyzetméteren felállított, úgynevezett „Világfaluban” zajlanak (május 24-26.), ahol reggeltől estig minden korosztály számára minden műfajban kínálnak programokat.

A Találkozások terén, az Ország-pavilonokban – Észak-Amerika, Latin-Amerika, Ausztrália, Új-Zéland, Afrika, India, Egyesült Arab Emírségek, Európa, Kárpát-medence (Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Délvidék, Őrvidék) – a látogatók megismerkedhetnek a külhonban élő magyarság képviselőivel, szervezeteivel, továbbá az őket befogadó országok kultúrájával, ismerkedésekre, tartalmas  beszélgetésekre kerülhet sor. A Világfaluban  megkóstolhatják a magyar konyha ételeit, italait. A Találmányok tere, a Gyógyító övezet, a Magyar értékek utcája, a Kézművesek sora és a különféle kiállítók – termékeikkel és szolgáltatásaikkal –  a legfiatalabb korosztályt pedig a Gyermekuradalom és a Játékudvar várja.


Színpadon sztárok és szépségek

A délelőtt tíztől este hét óráig pergő műsorok keretében több mint százan lépnek fel a Világfalu nagyszínpadán Magyarországról és a nagyvilágból egyaránt, valamennyi műfajt képviselve, többek között: Varga Miklós, Dér Heni, Poór Péter, Illényi Katica, Csongrádi Kata, a Joó-talkshowban pedig Charlie, Somló Tamás, Bódi Guszti és Margó, Benkő László, Bódy Magdi, Vincze Viktória, Bálint Antónia, Márai Kata, Éles István. Többször is elhangzik a Világtalálkozó dala, a Határtalan dal (Méry Péter szerzeménye), amelyet 14 ismert előadóművész énekelt lemezre, de a nagyszínpadon meglepetésvendégek is „beszállnak” a közös éneklésbe.

Minden délben Jó ebédhez szól a nóta ,Farkas Jenő és népi zenekara, valamint Pásztorka Sándor és vendégénekesei jóvoltából. Ismét lesz Operettgála Tóth Éva és Leblanc Győző és sok más jeles művész közreműködésével. Megválasztják majd a Magyar Világtalálkozó Szépét, rangos zsűri és a közönség bevonásával. Gazdag gyermekprogramok, különleges gyermeknapi műsor és a harci játékudvar várja az ifjabb korosztályt, s felszeletelik számukra majd a világtalálkozó tortáját is.

Magyarsághíd – ismerkedés és kapcsolatépítés

A Magyarsághíd előadóteremben három napon át több mint száz honfitársunkkal, kiváló előadókkal, a többi között a Kárpát-medence, Európa, Észak- és Dél-Amerika, Ausztrália, Afrika és Ázsia különböző országaiban élő magyarok és nem magyar állampolgárságúak munkásságával is megismerkedhetünk. Bemutatkozásuk során elmondják, kik ők, hol és hogyan élnek, miként őrzik a magyar kultúrát, s milyen a kapcsolatuk Magyarországgal.

Más témakörökben is hallhatunk előadásokat, többek között: Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, dr. Papp Lajos szívsebész professzor, Alex Horsch (Németország), Rhádika festőművész (India), Pittsburghből a tudós Várdy-házaspár, Birinyi József népzenész, Izsák Balázs erdélyi közéleti vezető, Bokor Balázs volt kaliforniai nagykövet, Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz tulajdonosa,Szük Norbert festőművész (Bali Sziget), Nick Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagrend alapítója, dr. Mezei László, a Kossuth Koszorúja Alapítvány elnöke, Bunyik Zoltán volt kulturális miniszter a Vajdaságból és még sokan mások szerepelnek a programban. A Pódium műsorokban pedig irodalmi, kulturális és szórakoztató előadások követik egymást (többek között Tarics Péter, Publik Antal, Magdaléna,Szabó Andrea, az Áldás együttes, Nógrádi Tóth István, s minden alkalommal közös énekléssel, „nótázással” zárul a nap Magyarsághíd-teremben. 

A Világfalu emeleti előadóterme ad otthont három napon át a különféle konferenciáknak. Május 24-én , pénteken, a Panoráma Világklub és fórumai mutatkoznak be, dr. Tanka László alapító elnök látja el a házigazdai teendőket. Május 25-én, szombaton lesz a magyar értékekről és az üzleti lehetőségekről szóló előadássorozat, vasárnap pedig az immár harmadik alkalommal megrendezendő egészségkonferenciára kerül sor. Ezen a napon az érdeklődők rendelkezésére áll az Egészségügyi Szűrőbusz, amelyen mintegy 200 fő részére nyílik ingyenes egészségügyi vizsgálatra lehetőség, lesz stressz-szűrés és egészségügyi torna is, edzettségi teszt felmérés, a napok programjai pedig a Lazí-Taní műsorral zárulnak, amelyet Csaba Beatrix élet-tanácsadó, újságíró vezet.

A Világfaluba ingyenes  a belépés a gyermekeknek és a diákoknak, felnőtteknek pedig 1000 forint, ám, ez az összeg tovább csökkenthető 50 százalékkal azok számára, akik elővételben vásárolják meg jegyüket – az egyet fizet kettőt kap akció keretében.


Faültetés, óriás festmény, s további programok

A Világtalálkozó résztvevői közös faültetésen vesznek részt, a Házat-hazát Alapítvány szervezésében, Rákospalotán, a Helytörténeti Fasorban, ahol 80 fát ültetnek el számos ország képviselőinek közreműködésével. A III. Magyar Világtalálkozó maradandó alkotása lesz a Világok virága című, közel 20 négyzetméteres óriási festmény, amelyet a Világtalálkozóra érkező festőművészek közösen készítenek.

A Világtalálkozót követő napokban, s hozzá kapcsolódva kerül megrendezésre Balatonlellén a Civil Szervezetek Nemzetközi Konferenciája, Mátraderecskén és Recsken az egészség- és történelmi túra. Balatongyörökön a Györöki Gyógyító Hét rendezvénysorozata, Örkényben a Magyarok Világkupája kispályás labdarugó torna és Siófokon a Nevelőszülők Nemzetközi Konferenciája.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek