2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

A képzeletet megtörő „Prizma”

Vegyük magunkhoz a következők alapanyagokat: egy testvérek között folyó múltbeli hatalmi harc, egy leáldozóban lévő uralkodó, aki felbecsülhetetlen képesség birtokosa, ám trónutódlási problémákkal szembesül, egy konspiráló testvér, valamint egy törvénytelen fiú a birodalom messzi csücskében. Ha mindehhez hozzájutottunk, helyezzük jól előkészített középkori viszonyok közé, végül pedig alaposan kavarjuk össze. És hogy mi sül ki ebből? Nem más, mint Brent Weeks A fekete Prizma című fantasy-regénye.

A szerző már igazolta, hogy ért az izgalmas misztikus regényekhez, hisz neki köszönhetjük a Magyarországon is sikeressé vált Éjangyal-trilógia köteteit is. Ám az a sorozat lezárult, most pedig, A fekete Prizma Fényhozó címmel új széria kezdete is egyben, mely, az előzőhöz hasonlóan szintén a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában érkezik hazánkba. Ám lássuk, mit is rejt a titokzatos cím.

A történet szerint Gavin Guile, egy tizenhat évvel ezelőtti háború győzteseként magához ragadta a hatalmat, s mint a legnagyobb mágikus erővel bíró Prizma, Hét Szatrapia császára és főpapja. A birodalom működése és sérülékeny békéje a fénnyel és színnel végzett mágia (luxin) egyensúlyától függ – e fölött őrködik Gavin Guile. Azonban utolsó órája vészesen közeleg: öt éve van hátra, hogy öt lehetetlennek tűnő vállalkozást teljesítsen.

Mindeközben az uralkodó tudomására jut, hogy van egy fia is, aki a birodalom egyik távoli városábantengeti hányatott sorsú napjait. Azonban ez a titok akár mindent romba dönthet. Ráadásul, a korábban vesztes fivér bosszúra szomjazik, és a helyi hadurak akár anarchiába is dönthetik az országot… Vajon sikerül Gavin Guile-nek megtartania trónját és véghezvinnie tervét, vagy testvére és törvénytelen fia végül keresztbe húzzák számításait…?

Első benyomásra jogos a felvetés, hogy A fekete Prizma nem több egy egyszerű, szokványos fantasynél. Ám bizton állíthatjuk, ez esetben pont az ellenkezőjéről van szó: az író által felépített világ kellőképp komplex, melybe azonban szerencsére koherensen beleillik a varázslat rendszere – ráadásul ehhez a politikai viszonyok is adnak némi pluszt –, valamint a változatos múltat megélt karakterek is sokkal kevésbé irreálisak a vártnál. Láthatjuk tehát, mint a fantasy-, mind a háttérszál jól teljesít, ráadásul ritka ízlésesen összhangba is hozta őket a szerző.

A négyrészesre tervezett, A Fényhozó címet viselő sorozat első részeként ez a regény a fantasy-irodalom vérbeli lovasa: minden megvan benne, amellyel, mint akadályokat, sikeresen képes megugrani a műfaj által támasztott követelményeket. Olyannyira, hogy akárcsak a prizma, a képzeletet és az értelmet megannyi ízre bontja szét, amelyet a könyv egységes, konzisztens világképben és történetben fog össze.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek