2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

AVASI BORÜNNEPÉLY – MISKOLC 2013. MÁJUS 9-11.

Avasi Pincesor – Miskolc
A szőlő és borkultúra több évszázadon keresztül összeforrt Miskolc mindennapjaival. A Miskolczi bor fogalom volt és a megélhetés fontos részét jelentette a XIX. század végéig, a filoszéra vészig. Az Avas hegy évszázadokig, mint a város raktára és rejtekhelye szerepelt. Több mint 800 pincét vájtak a száraz, vízmentes andezittufájába. Az üregek egymással párhuzamosan haladnak a hegy belseje felé, 6-7 m távolságban, a legtöbb 10-20 méter hosszú, de van 50-100 méteres vájat is. Az járatok hőmérséklete 6-10°C között változik attól függően, hogy milyen mélységben húzódnak, hőmérsékletük télen-nyáron egyforma. A mostani pincék nagy része legalább 300 éves, de kétszáz évesnél fiatalabb alig fordul elő.

Berta Béla a Miskolczi Pincék Asztaltársaságának elnöke beszámolt a III. Asztaltársasági borversenyről
2013. május 9. (csütörtök) 11 óra Gárdonyi Művelődési Ház
III. ASZTALTÁRSASÁGI BORVERSENY
Miskolczi Pincék Asztaltársasága szervezésében harmadik alkalommal megrendezésre kerülő borversenyen az Észak-magyarországi borrégióban termett borokkal lehet nevezni.
Szervező: Miskolczi Pincék Asztaltársasága
www.miskolcipince.brskft.hu/

Dr. Zsiga Marcell Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere ismertette:
2013. május 10. (péntek) délelőtt, Városháza díszterme
BORKERESKEDŐ VÁROSOK KONFERENCIÁJA
Miskolcon a Városházán egy napos boros konferenciát tart Kassa, Abaújszántó és Miskolc. A délelőtti és délutáni konferenciaülések esti bormustrával, borkóstolóval végződnek. A konferencia egyik témája az Avas múltja, jelene és a pincesor hasznosításának újragondolása. A program a HUSK (Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program) pályázat keretében valósul meg.
Szervező: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata
www.hellomiskolc.hu

Dr. Zsiga Marcell Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere ismertette:
2013. május 10. (péntek) délután, Városháza díszterme
BORKERESKEDŐ VÁROSOK PROJEKT NYITÓ – BORMUSTRA
„Partnervárosok együttműködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén” HUSK (Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program) pályázat megnyitója.
Feldíszített, allegorikus lovas kocsi indul egyhetes körútra Miskolcról Abaújszántón át – érintve a tokaji borok egykori jelentős raktárhelyeit (Tarcal, Tállya, Mád stb.) – a tokaji borvidék ismert bortermelő községein keresztül Kassára, a bortermelő vidék egykori kapujába. A kocsi minden egyes állomáshelyén borünnepéllyel, kulturális programokkal egybekötött borkóstolóval várja az érdeklődőket.
Szervező: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata
www.hellomiskolc.hu

Dr. Gyurcsik András ismertette:
2013. május 11. (szombat) – Avasi pincesor
II. AVASI BORANGOLÁS
Európában egyedülálló módon Miskolc város szívében, az Avas hegy északi oldalában több mint 900 pince és borház helyezkedik el. Ezek nem ritkán 300–400 évesek. Itt található a város két emblematikus építménye az Avasi kilátó, valamint a középkori Avasi Református templom a hozzá kapcsolódó műemléktemetővel. Ezen a történelmi területen kerül megrendezésre a II. Avasi Borangolás. A borokról a helyi gazdákon kívül, Magyarország jelentős borvidékeiről meghívott borászatok gondoskodnak, finom ételekkel és hangulatos „pince” zenekarokkal. Több mint 20 nyitott pince várja a látogatókat.
Szervező: Miskolczi Borbarátok Társasága
www.miskolciborbaratok.hu, www.borangolas.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…