2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szerencs városát ünnepelték

Dr. Mengyi Roland (középen) Dr. Fónagy János és Koncz Ferenc társaságában mondott pohárköszöntőt
Színes programmal köszöntötték Szerencsen szombaton a város napját. Többek közt műsorral emlékeztek a fejedelemválasztó Országgyűlésre, valamint ünnepi képviselő-testületi ülést tartottak. Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke pohárköszöntőt mondott.

A mai nap, április 20.-a Szerencs város napja, amelyet dicső eleink csupa arany betűvel írtak be a magyar történelembe. A Habsburg önkény ellen felkelt Bocskai István erdélyi fejedelem hívására 1605-ben a szerencsi református templomba összegyűlt követek Országgyűlést tartottak. Ebben komoly szerepe volt Rákóczi Zsigmondnak is, a szerencsi vár és a környék urának, aki először közvetíteni akart a felek közt, végül azonban rájött, hogy nincs más választása, mint a csatlakozás a magyar nemzet sérelmeit megfogalmazó és azok orvoslását zászlajára tűző Bocskaihoz – fogott a történelmi események felidézésébe dr. Mengyi Roland.

Az Országgyűlés április 17-én kezdődött. Bocskait felszólították a harc folytatására. Azonban a követek tudták azt is, hogy a szó bármily nemes, önmagában kevés, ezért a hadakozás költségeinek a fedezésére megszavaztak „minden füst után 2-2 forint adót”.  Az Országgyűlés záró napján, április 20-án pedig az összegyűlt rendek Magyarország fejedelmévé választották Bocskai Istvánt. Ez lett Szerencs város napja!

A rövid történelmi emlékeztető is mutatja: a magyarság még a legnehezebb időkben is törekedett arra, hogy alkotmányos keretek közt rendezze sérelmeit. Ma van erős alaptörvényünk, Országgyűlésünk és kormányunk. Örömmel mondhatom, hogy eredményeket tudunk felmutatni, azon kevés európai ország közé tartozik hazánk, ahol sikerült stabilan 3 százalék alatt tartani az államháztartási hiányt! Még kevesebb ország mondhatja el magáról, hogy a világgazdasági válság ellenére csökkenteni tudta az eladósodottság mértékét. Magyarország ezen kevesek közé tartozik! Sikerült letörni az inflációt! Január 1-jével csökkentettük a vezetékes gáz, a villamos energia és a távfűtés lakossági árát 10 százalékkal. Ezzel azonban nem ért véget a rezsicsökkentés! A felsoroltak is bizonyítják, hogy Magyarország jobban teljesít! Az elért eredményeket azonban  nem csak Bocskai idején, hanem manapság is meg kell védeni. Ehhez kérem a támogatásukat – fordult a szerencsi polgárokhoz és vendégeikhez dr. Mengyi Roland.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek