2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Színes programok a Föld Napja alkalmából Miskolcon

Mezőgazdasági, gasztronómiai, kulturális programokkal várják az érdeklődőket

Április 20-án kerül megrendezésre Miskolcon egy egész napos családi program, melynek apropója a világszerte ünnepelt Föld Napja lesz. A rendezvény az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) segítségével valósul meg, mint sokoldalú és fenntartható, vidékfejlesztéssel kapcsolatos térségi esemény. A szervező Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány és partnerei színes kínálattal készülnek, magbörzével, termékbemutatókkal, bioebéddel, kézműves foglalkozásokkal és táncházzal várják az érdeklődőket.
A rendezvény számos környezetvédelemhez és életmódhoz kapcsolódó programmal várja a látogatókat. Bemutatják többek között a hagyományos helyi gyümölcsfajták, jelen lesznek a térség meghatározó biogazdaság termelői, és a résztvevők megismerkedhetnek az észak-magyarországi minőségi helyi termékek előállítóival is.

Az 1970-ben, Denis Hayes amerikai egyetemista által elindított, és azóta világméretű mozgalommá vált Föld Napját Magyarországon 1990-óta ünneplik – jórészt civil környezetvédelmi szervezetek által rendezett programokkal. A mozgalom hatására évről évre egyre több közösségi esemény valósul meg, melyekből az önkormányzatok és iskolák is kiveszik a részüket. Rendszeres programnak számítanak például a kerékpáros felvonulások, az országszerte megrendezésre kerülő falu- és várostakarítások, de a faültetés is egyre népszerűbb szokás ezen a napon.

A rendezvény egyik programpontja egy négy órás magbörze, mely lehetőséget nyújt a kertbarátoknak, hobbikertészeknek, hogy saját gyűjtésű vetőmagjaikat elcseréljék, és beszerezzék mindazokat, melyekre éppen szükségük van. A vásárra a Méz Múzeum is kitelepül, és a kiállítók mézbemutatóval vezetik be az érdeklődőket a méhészkedés rejtelmeibe. A rendezvény helyszínén felállított hat méteres jurta körül bemutatkoznak a helyi kézművesek, a vállalkozó szelleműek pedig a nemezelés alapjait is elsajátíthatják. A gyermekek szórakoztatására bábszínház és népzenei műsorok is lesznek.

„A rendezvény közvetett célja, hogy segítse a magyar vidékről alkotott összkép javítását, az észak-magyarországi régión belüli térségek közti kapcsolatok elmélyítését. A megvalósuló programok révén közösségi élményt nyújtson és erősítse az összetartozást, segítse a térségek helyi termék előállításához kapcsolódó hagyományainak bemutatását.”- mondta Lenkey Péter, a program koordinátora.

A nap során bio és helyi alapanyagok felhasználásával készült ebéd is várja a vendégeket, akik a Blaskó kőttesek (Abaúj-hegyközi sütemények) ízvilágával is megismerkedhetnek. Az ételek mellett természetesen az italok is helyet kapnak a kínálatban, mint a tokaji bio és kézműves borok, valamint pálinkák kerülnek bemutatásra, az estét pedig élőzenekaros magyar táncházzal zárják.

A Darányi Ignác Terv keretein belül létrejövő rendezvényre helyi lakosokat, családokat, biotermékek iránt érdeklődőket várnak a szervezők. A Föld-napi esemény nemcsak a Föld Napjára irányul, hanem a szervezők a különböző mezőgazdasági, kulturális, illetve gasztronómiai programokkal szeretnék elérni a helyi közösségek és az identitás erősítését, valamint a hagyományok megőrzését.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…