2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Két napos program a Pintér Tanyán

Az Alsó-Tarna és Hanyi Menti Közhasznú Kulturális Egyesület rendezvénye a gazdasági fejlődés jegyében
Budapest, április 17 – Április 20-21-én „Vidékfejlesztés és népi kultúránk” címmel rendezett két napig tartó program a falusi kultúra újjászervezése és a gazdasági élet fellendítése érdekében jött létre. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) támogatásával megvalósuló rendezvény kísérletet tesz a dél-hevesi térség és a falusi életmód kínálta lehetőségek bemutatására a helyi hagyományok és kézműves mesterségek ismertetésén keresztül.

Az esemény során a gazdasági felemelkedést a kulturális fejlődés ösztönzésével szeretnék elérni a program szervezői. A helyi közösségek és hátrányos helyzetű kistérségek felvirágoztatásának fontos szerepe van ebben a kezdeményezésben, melynek kapcsán az életminőség javítása külön feladatot jelent. A program célja a térség lehetőségeinek számbavételével a fejlődés ösztönzése, valamint egy jobb és élhetőbb vidék feltételeinek megteremtése.
„A dél-hevesi térség ma hátrányos, pedig gazdag népi hagyományokkal, kézműves múlttal és jó termőfölddel rendelkezik. Ezért fontosnak tartjuk a jelenleg itt élő fiatalok számára minél szélesebb körben megismertetni és bemutatni a kézműves mesterségeket, illetve az agrárgazdaságban is utat találni a jövő felé. Ehhez jelen van a Hevesi Népművészeti és Háziipar Szövetkezet ma már világszerte ismert több évtizedes tevékenysége, a meglévő kulturális örökségünk és térségünk kedvező földrajzi adottságai. A meglévő értékeinkből építkezhet a jövőnk és így biztosíthatnak falvaink az ott élő fiatalok számára jobb és élhetőbb környezetet. A rendezvény alkalmat ad a döntéshozók, alkotók, kézművesek, agrár-és közművelődési szakemberek vállalkozók közötti gondolatcserét. Együttgondolkodással, a meglévő népi kultúránkból-értékekből építkezve utat lehet nyitni a jövő felé, ami falusi élet újraélesztését jelentheti.”- mondta Simon Margit, az Alsó-Tarna és Hanyi Menti Közhasznú Kulturális Egyesület (ATHMKKE) elnöke.

A programok természetesen nem csak a kulturális fejlődést és az agrárgazdaságot állítják középpontba, hanem szó esik a vidékfejlesztés mai helyzetéről és jövőjéről is. Külön figyelmet fordítanak a kiskertgazdálkodással és a mezőgazdasággal kapcsolatos ismeretátadásra. A szervezők célja, hogy a térség kultúrájának és népszokásainak bemutatása mintegy ösztönzés legyen a helyi gazdaságok szerveződésére nézve. Interaktív kiállításban bemutatásra kerülnek a Hevesi Háziipari Szövetkezet Népi iparművészeinek szőttesei, kézműves mesterségek és a térség alkotóinak munkája is. Az esti műsoron résztvevőket a térség népművészeti csoportjai, előadói és az adácsi Zéta néptánccsoport és az andornaktályai Rejtező zenekar szórakoztatja. A második nap programja egy autóbuszos körsétával telik, melynek során az eseményre látogatók megtekintik az Erdőtelki Arborétumot, az Átányi Kakasházat a Hevesi Háziipari Szövetkezetet, a Hevesi Helytörténeti Gyűjteményt benne az itt élő Kő Pál Munkácsy díjas szobrászművész kiállítását.
A Darányi Ignác Terv keretein belül megvalósuló rendezvény célcsoportját a Hevesi Járás községeinek polgármesterei, a mezőgazdaság területén tevékenykedő szakemberek és vállalkozók, illetve a nép-és iparművészet különböző területein alkotó kézműves mesterek teszik ki. Az önkormányzati, gazdasági és civil szervezetek összehangolásával a résztvevők között egy olyan kapcsolati tőke kialakítására törekednek, mely a későbbiekben pozitív hatással lehet a térség jövőjére nézve, mely a falusi életkörülmények javulásában és a települések összefogásában válik érezhetővé.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek