2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Lenyűgözően csajos-feminista

A hazánkban a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában megjelent Lenyűgöző teremtmények egy szokványos cseppként duzzasztja a tiniknek szóló könyvek egyre növekvő óceánját. A történet némi hasonlóságot mutat más ismert regényekével – példának okáért a Twiligth-éval: különleges képességek és családot sújtó évszázados átok őrzése; egy isten háta mögötti városban való rejtőzködés; derült égből villámcsapásként jött vonzódásnak való, menthetetlenül sikertelen – kamaszként élet-halál tusának tűnő – ellenállás; valamint a cselekmény középpontjában álló szerelmespár se veled se nélküled jelleget öltő huzavonája. A történet filmváltozata nemrég került a mozikba.

A kamaszszerelem, a tömegből való kitűnés vágya, a jó rossz elleni harc töretlen népszerűségnek örvend a célközönség (még olvasni hajlandó) táborában. De felmerül a kérdés: Mi újat lehet egyáltalán letenni az asztalra a témában? Nos, még ha teljesen eredeti ötlettel nem is könnyű előrukkolni, a műfajra jellemző „összetevőkön” és  azok egymással való összekovácsolásán eszközölt némi változtatás után, az újszerűség reményével kecsegtethet a megszületett ötvözet.

Elsőként, a Lena-Ethan kettős közül ezúttal a lány, Lena a különleges. Viszont legalább a „ki fut a szekér után” esetben nem történt szerepcsere. (Igen, továbbra is a férfinak ildomos küzdeni a hölgy kegyeiért, még ha manapság ez a régimódi szokás megfordulni látszik.) Másodszor, a kamaszok felnőtté válásának dilemmáját jól leképezi a sztori: Lena igézőként vagy a fényé vagy a sötétségé lesz, miután betölti 16. életévét. (Ez mindenképp ötletesebb, sőt metaforikusan jobban értelmezhető, mint a Twilight szimbólumrendszere.) Harmadszor pedig, felsőbb szinteken a Lenáért folyó harcnak is szemtanúi lehetünk, ahol – már talán nem akkora meglepetést okozva – „őfőgonoszsága” szerepében is a gyengébbik nem képviselője tűnik fel.

A Lenyűgöző teremtmények ezzel nem ér véget: az Igéző Krónikák nevet viselő tetralógia második kötete Lenyűgöző sötétség címen már hazánkban is megjelent. Ha éppen hatalmába kerít a serdülőkorunk felidézése okozta nosztalgikus hangulat, s mellé némi izgalomra is vágyunk, ez a regény kellemes kikapcsolódást nyújthat. A Twilight-ellentábor tagjainak ugyanúgy érdemes lehet elolvasni;a könyvsorozat szerelmeseinek pedig mindenképpen ajánlott, ha már rongyosra olvasták a köteteket, s hasonló, de mégis más és némileg friss történetre „fenik a fogukat”.

Bártfai Eszter
Fotó: Pro Video Film

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…