2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

ELBIR – Rendészeti hírlevél önkormányzatoknak

A települési önkormányzatoknak ajánl rendészeti tanácsokat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által készített és a célcsoportokhoz napokban eljuttatott legfrissebb ELBIR hírlevél.
POLGÁRMESTERI HÍRLEVÉL- 2013. MÁRCIUS:

A rendőrség feladatainak eredményes végrehajtásában működnek közre azok a rendészeti feladatokat ellátó személyek, akik feladataik ellátása során – törvényi felhatalmazás alapján – az általuk észlelt bűncselekmény, szabálysértés, közigazgatási bírsággal szankcionálandó jogellenes cselekmény vagy önkormányzati rendeletben megállapított jogszabályok megsértése esetén, a helyszínen intézkedésre és szükség esetén kényszerítő eszköz alkalmazására jogosultak.

A  parlament elfogadta az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló 2012. évi CXX. törvényt.

■ Kiterjed:

a természetvédelmi őrre,
az erdővédelmi szolgálat tagjára,  a hegyőrre,
a formaruházat kivételével a hivatásos vadászra,
az erdészeti szakszemélyzetre,
a jogosult erdészeti szakszemélyzetre,
a halászati őrre,
a közterület-felügyelőre,
az önkormányzati természetvédelmi őrre,
a mezőőrre.

A hatályba lépett törvény célja, hogy egy egységes szabályozás és követelményrendszer jöjjön létre a Magyarország területén tevékenykedő azon személyek vonatkozásában, akik – a rendvédelmi szerveken túlmenően – rendészeti jellegű tevékenységet is ellátnak és ennek során kényszerítő eszközök és intézkedések alkalmazására jogosultak törvény felhatalmazása alapján. E személyek a tevékenységük során az ágazati törvényekben meghatározott szakfeladataik mellett őrzési és vagyonvédelmi feladatokat is végeznek.

■ Intézkedési jogkörök:

– Épület, létesítmény és egyéb vagyontárgy őrzése, jogellenes cselekmény folytatásának

megakadályozása.

– A tetten ért személy visszatartása.

– Dolog ideiglenes elvétele.

– Igazoltatás.

– Ruházat, csomag és jármű átvizsgálása, valamint jármű feltartóztatása.

-A tetten ért személy előállítása.

Az elfogadott jogszabály értelmében a közterületi jogsértések megelőzése, megszakítása, felderítése és szankcionálása tekintetében lehetővé vált egy települési önkormányzati alapítású, a jelenlegieknél szélesebb intézkedési jogkörrel és ezekhez arányosan rendelt kényszerítőeszközökkel rendelkező rendészeti szerv felállítása.

A városi rendészeti tevékenység célja a közbiztonság – ide értve a közrendet és a köznyugalmat, általánosabban a jogbiztonságot is – megsértésének megelőzése, a sérelem megakadályozása, illetve a bekövetkezett sérelem hatásainak felszámolása, a jogrend helyreállítása.

Az új szervezet létrehozása ennek a rendészeti tevékenységnek a kiszélesítését szolgálja, komplexen kezelve a közrend védelmével kapcsolatos feladatokat, együttműködve a rendőrséggel és a társhatóságokkal.

Tehát a helyi rendészet legfontosabb ismérve az állampolgárokkal való jó viszony, a kapcsolattartás, a láthatóság és a bizalom.

Megyénkben több önkormányzat is tervezi ilyen jellegű szervezet létrehozását. Ezzel kapcsolatosan mellékletben küldjük meg azokat a mintaként használható dokumentumokat, melyek segítségül szolgálhatnak városi szinten és kistelepüléseknek is a témakör komplexebb megismeréséhez, a tevékenység jogszerű intézményesített megszervezéséhez.

Reményeink szerint a törvényi lehetőségek kihasználása, a hatékonyabb együttműködés is hozzájárulhat a helyi közbiztonság erősítéséhez.

Információs háttér: Mindent ELBIR!

A Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezésére hozták létre az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszert (ELBIR).

Az ELBIR lényege, hogy elektronikus levelezéssel (E-mail) a polgárok arra feliratkozott tagjai-, valamint az önkormányzatok és szakintézményeik részére a mindig aktuális bűnmegelőzési információkat hírlevél formájában juttatja el a rendőrség. Az intézmények saját kommunikációs csatornáikon keresztül (helyi újság, képújság, faliújság, hirdetőtábla, saját weboldalak stb.) hasznosíthatják és szabadon felhasználhatják, továbbíthatják a lakosság, valamint a társadalmi szervezetek, egyesületek felé a rendőri tájékoztató anyagokat.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…
Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…