2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Látható kerékpárosok Tiszaújvárosban

A kerékpáros balesetek megelőzése, kiemelten a kerékpárosok közlekedésének, kivilágítottságának ellenőrzése volt a fő célja annak a közlekedésrendészeti akciónak, melyet tavasz kezdetén, még a „kerékpáros szezon” beköszönte előtt szervezett a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság.

A rendőrök 2013. március 21-én a kerékpárral közlekedők közül azokat vonták intézkedés alá, akiknek a járműve nem megfelelően, illetve egyáltalán nem voltak kivilágítva, vagy (és) az előírt fényvisszaverő prizmával, lakott területen kívül pedig fényvisszaverő ruházattal nem voltak felszerelve, illetve nem használták azokat.

A biciklisek figyelmét a rendőrök az akció alkalmával elsősorban a láthatóság, észlelhetőség veszélyeire hívták fel, de emellett egy tájékoztató átadásával a kerékpározásra vonatkozó legfontosabb szabályokat is ismertették.

Az ellenőrzés során a kivilágítatlan kerékpárosok a jó szándékú rendőri figyelmeztetés mellett, egy-egy pár – a helyi önkormányzat által adományozott – keréklámpát kaptak ajándékba, a lakott területen kívül mellény nélkül közlekedők részére pedig láthatósági mellényt adtak a járőrök.

A figyelemfelhívó kampány ugyan egynapos volt, az ellenőrzés azonban egész évben folyamatos. A hatóság teszi mindezt azért, hogy a tavalyi évben jelentős számú kerékpárosok által okozott balesetek, sérülések az idén csökkenjenek.

Információs háttér:

A kerékpárosnak is tisztába kell lenniük a közlekedés alapvető szabályaival (hol és hogyan közlekedhetnek kerékpárral, milyen elsőbbségi szabályok vonatkoznak rájuk), hiszen csak így válhat a „bringázás” faluban, városban és a természetben egyaránt kellemes kikapcsolódássá, biztonságos időtöltéssé. Annak érdekében, hogy a bicikli mindenki számára valóban a szabadságot és a felhőtlen boldogságot jelentse, figyelmet kell fordítani az előkészületekre, hiszen a megfelelő felkészítés nélkül a kerékpározó komoly bajba kerülhet. A kerékpározás rejtelmeit is el kell sajátítani, meg kell ismerni, tanulni a közlekedés legfontosabb szabályait.

Mindez azért fontos, mert a statisztikai adatok azt mutatják, hogy egy közlekedési balesetnek nem csak védtelen részesei lehetnek a kerékpárosok, hanem okozói is.

A 2012-es KRESZ módosítás kapcsán vagy a kerékpárt, vagy a kerékpár hajtóját (vezető) éjszaka, valamint korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani. Ennek formája: előre fehér, hátra piros színű folyamatos, vagy villogó fényt adó lámpát kell szerelni a biciklire, illetve ugyanilyen színű fényvisszaverő prizmát. A lakott területen kívül kerékpározóknak pedig láthatósági mellényt kell viselniük.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…
Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…