2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Az európai filmművészet kilép a nemzetközi porondra:

az EU 5 millió eurónyi támogatást nyújt mintegy 40, a filmiparon belüli nemzetközi együttműködést célzó projekt számára

Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy 2009-ben 5 millió eurónyi összegben nyújt támogatást az európai filmipar és a harmadik országokbeli filmesek közötti kulturális és kereskedelmi kapcsolatok megerősítésére. Az uniós támogatás révén az európai és az Európa határain kívül dolgozó filmkészítők, rajzfilmkészítők és más audiovizuális területen tevékenykedő szakemberek lehetőséget kapnak arra, hogy kölcsönös együttműködésen keresztül fejlesszék szakmai tudásukat és fellendítsék a filmipart.

A támogatásból 40 projekt részesül majd, köztük képzési projektek, kölcsönös promóciós és filmforgalmazási kezdeményezések és filmbemutatók, továbbá olyan tevékenységek, melyek célja az európai és a külföldi közönség figyelmének felhívása a külföldi filmekre. A támogatás a filmszakmán belüli nemzetközi együttműködés elősegítésére létrejött MEDIA International elnevezésű uniós kezdeményezés részét képezi. A 2008-as évvel összehasonlítva, idén több mint kétszeresére nőtt a támogatás összege és a támogatásra kiválasztott projektek száma (az EU a múlt évben 2 millió euróból 18 projektet támogatott, IP/08/1273). A növekedés annak köszönhető, hogy tavaly decemberben az Európai Parlament megszavazta a filmszakmán belüli nemzetközi együttműködés támogatására szánt költségvetés megemelését.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…