2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Tisztelgés 1848-49 hősei előtt

Az 1848. március 15-ei forradalom 165. évfordulója és a szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségsorozat már csütörtökön megkezdődött megyénkben. A Tokajban és a Hernádnémetiben tartott megemlékezéseken dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet.

A Himnusz eléneklésével vette kezdetét a megemlékezés a Járási Hivatalban. A diákok műsorát követően dr. Simon Csaba szavalta el Petőfi Sándor A székelyekhez című költeményét. Ezt követően felkérték dr. Mengyi Rolandot az ünnepi beszéd megtartására.

„Nem egy tavaszi nap hirtelen buzgósága szülte a forradalmat, hanem előtte közel 20 év érlelte meg a magyar emberek szívében a felismerést: ha mi nem állunk ki magunkért, ugyan, ki áll ki helyettünk?” – tette fel a költői kérdést dr. Mengyi Roland, aki ezt követően a közeli Monokon született és Zemplén vármegyéhez ezer szállal kötődő Kossuth Lajos, Magyarország néhai kormányzójának a munkásságán keresztül mutatta be a reformkor politikai törekvéseit, a nemzeti függetlenségért, a polgári demokrácia alapjainak a lerakásáért vívott harcot.

Kiemelte, hogy Kossuth és Széchenyi is hitet tett a közteherviselés mellett, s a polgári kormány is tevékenységének is egyik sarkalatos pontja. Olyan rétegeket, ágazatokat tesznek adófizetővé amelyek korábban kibújtak alóla, illetve az elvárhatónál kisebb mértékben vették ki részüket az ország gazdasági helyzetének a stabilizálásából, amely terén elért sikerekről is számot adott.

Azonban nem volt elég annak idején deklarálni a vívmányokat – akárcsak ma sem- hanem meg is kellett védeni azokat. Dr. Mengyi Roland méltatta a  honvédek bátorságát, amely megmutatkozott az 1848 januárjában vívott tarcali, bodrogkisfaludi, bodrogkeresztúri és tokaji csatákban is, am. Ezeknek köszönhetően sikerült megakadályozni az osztrákokat abban, hogy a Tiszán átkelve szétkergessék az ország ideiglenes fővárosában,  Debrecenben székelő Országgyűlést. Tokaj városa a hosszan tartó ágyúzásban komoly sérüléseket. Szemere Bertalan levélben köszönte meg a tokajiak kitartását, hogy elviselték a csatával járó károkat.

„Ha rajtunk múlna, itt hegyalján, borsodban, ma is kardcsörtetve állnánk ki a magyar nemzet önrendelkezése, politikai vívmányai és a magyar jövő mellett. Ha rajtunk múlna, ma is rommá vernénk, az ellent, mert Istentől kapott erőnk a megmaradást óhajtja! És tudom, ha rajtunk múlik, mi meg is fogjuk mutatni….” – jelentette ki dr. Mengyi Roland.

A szabadságharc öröme akkor  sajnos nem tartott sokáig, a roppant ellenség és túlerő leküzdhetetlen volt a magyar haderők számára… Azonban nem harcoltak, haltak hiába a dicső honvédeink. A vívmányok egy részéhez már nem mertek hozzányúlni. És lélekben újra megerősödtünk, ami ma is éltet bennünket – vont végső mérleget  dr. Mengyi Roland.

Az elnök beszédét követően folytatódott az ünnepi műsor, amelyben közreműködtek: a II. Rákóczi Ferenc Alapfokú Nevelési Oktatási Intézmény, a Tokaji ferenc Gimnázium és Szakközépiskola, valamint a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola diákjai, továbbá Kuncz László, vers és énekmondó.

Ezt követően az ünneplők kivonultak az épület elé, a Petőfi emléktáblához, ahol dr. Mengyi Roland, valamint a járási hivatal vezetője, Szabó Rita és helyettese Szabó Éva helyezett el koszorút. A megemlékezés zárásaként elénekelték a Himnuszt és a Székely Himnuszt.

Hernádnémetiben az Általános Iskola aulájában rendezték meg az ünnepi megemlékezést. A Hinmusz eléneklését követően az óvodások adtak műsort, majd dr. Mengyi Roland mondott ünnepi beszédet – nem mindennapi körülmények közt, ugyanis a vihar miatt áramszünet volt a községben. Egy fiú két szál gyertyával világított az elnöknek.

A beszédet követően az általános iskolások adtak műsort, majd a Szózattal ért véget az ünnepi megemlékezés.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek