2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

„Ne bántsd a rendőrt!”

Már a rendőr sincs biztonságban. Az egyenruhásoknak mindig fel kell készülniük a legvadabb esetekre, hiszen nem egyszer kapákkal – kaszákkal támadnak rájuk a felbőszült bűnözők. Megyénkben is többször támadnak csoportosan felfegyverezve az intézkedő rendőrre. A kistelepüléseken egyre veszélyesebb járőrözni, de a nagy városokban sem felhőtlen a rendőr élet.

A rendőrök elleni támadások megelőzésére a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya fenti címen, a rendőrök elleni támadások megelőzésére ismertető brosúrát készített. A megyében 2008-ban 45 hivatalos személy elleni erőszak történt, ebből 36 esetben rendőr volt a sértett. 2009. első fél évében 30 eset fordult elő a rendőrök sérelmére. Az ilyen cselekmények különösen veszélyesek, mivel a jogállam biztonságát szavatoló rendőr testi épségét hivatása gyakorlása közben sértik, veszélyeztetik.

Gyakran támadnak

Ez a tendencia sajnos nem csak megyénkre jellemző. A büntető törvénykönyv módosításával augusztustól a csoportosan és rendőr ellen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak büntetési tételét jelentősen megemelték.Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt időszakban több olyan atrocitás történt, ahol csoportosan és felfegyverkezve támadtak intézkedő rendőrökre. Az értelmetlen és érthetetlen támadások visszavezethetőek a konfliktus kezelés alacsony szintjére és sok esetben törvényi szigorra vonatkozó ismeretek hiányára. A brosúra ismert, megtörtént megyei példákkal vezeti fel a problémát, bemutatva a bűncselekmény elkövetési módjait. Végül mindenki számára érthető módon kérdés-felelet formájában dolgozza fel e bűncselekményformát. Néhány példa a kérdésekből:● Én csak néztem a többiekkel együtt, hogy megverték a rendőrt.

Miért büntetnek meg?
●Miért kapok nagyobb büntetést, amikor én a rendőrt, a szomszédom
pedig a jegyzőt bántotta?
● Csak azért fogtam meg a rendőrt, hogy ne vigye el a férjemet. Miért büntetnek meg?A kiadvány 5000 példányban készült, terjesztése a Rendőrkapitányságokon keresztül, valamint a települési és kisebbségi önkormányzatok segítségével történik.

MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…