2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI 2009

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI 2009. szeptember 19-20. szombat-vasárnap 77 program Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Az Európa Tanács védnökségével már negyvennyolc országban rendezik meg az egyre népszerűbb örökségi napokat, melyet hazánkban éppen 10 éve szervez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.A rendezvény célja, hogy a nyilvánosság érdeklődését a kultúra, művelődés, építészet különböző szegmenseire irányítsa, és minél több érdeklődőt vonzzon erre a szeptemberi hétvégére. Az idei év kiemelt témája a szakrális tér, de minden más helyszín csatlakozását szívesen fogadták a rendezők.2008-ban Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből csatlakozott a legtöbb település a Kulturális Örökség Napok hétvégéhez. Az idén ugyan kevesebb rendezvénnyel, de még mindig az elsők között van a megye a programkínálattal, hiszen 29 településen 77-féle ingyenesen látogatható esemény közül lehet válogatni. Rendkívül színes a választék, hiszen az épületlátogatások mellett kézműves foglalkozások, koncertek, előadások, kiállítások, gasztronómiai programok, táncbemutatók is találhatók.Részletes leírás a www.oroksegnapok.hu oldalon található.

TORNABARAKONY ÖRÖKSÉGEI

A rendezvényhez első alkalommal csatlakozott a 17 állandó lakosú Tornabarakony. Az Aggteleki Nemzeti Park közelében található, lassan üdülőfaluvá váló településen lelkesen őrzik a hagyományokat. Az örökségnapokon például kenyérdagasztásra és -sütésre várják az érdeklődőket a hajdani falubíró házában. Az 1912-ben épült ház konyha és tisztaszoba berendezése mesél az egykori módos gazda életéről. A ma
Levendulás házként emlegetett épület mellett megtekinthető a falu görög katolikus temploma csodálatos ikonosztázával, valamint a gyógyulást adó kis kápolna.

SZÁSZ ENDRE ALKOTÁSAI A MEGYEHÁZÁN

A Megyeháza kapui ugyan egész évben nyitva vannak az érdeklődők előtt, de szeptember 19-én és 20-án lehetőség nyílik arra, hogy idegenvezetővel megtekinthessék a 170 éves épület Dísztermét és Szász Endre festőművészről elnevezett termét. Az épületben szombaton és vasárnap 9-15 óra között félóránként indul vezetett séta. Szász Endre munkássága révén kötődik Borsod-Abaúj-Zemplénhez. Az 1970-es évek második felét és az 1980-as éveket Szász-korszaknak nevezik a Hollóházi Porcelángyár történetében. A Megyeházán található műve négy faliképből áll és közel 40 m2-es falfelületen látható. A művész megörökítette rajta Borsod, Abaúj, Zemplén és Gömör történelmét és természeti szépségeit, melyet monogramjával is ellátott.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek