2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területfejlesztési Koncepció társadalmasítása fórum-sorozat

Az önkormányzati törvény módosítását követően  a megyei önkormányzatok tevékenységének a középpontjába a területfejlesztés került. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már tavaly tavasszal megindult a területfejlesztési koncepció kidolgozása. Az elkészült fejezeteket–mint munkaanyagot–a megyei önkormányzat vezetése fórumsorozat keretében ismerteti.

Egy éve alakult meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tervezési Munkacsoport, melyben a megyei önkormányzat szakemberei mellett a megyei kormányhivatal, Miskolc város, a Miskolci Egyetem, a BOKIK és a BAZ Megyei Agrárkamara, a megyében működő leader szervezeteket képviselő Bükk-MAK Leader Kft., a Borsod Volán, valamint a regionális fejlesztési ügynökség delegáltjai vesznek részt. A grémium véleményével és javaslataival folyamatosan segíti az önkormányzat hivatalának tervezési munkáját. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés december 20.-i ülésén elfogadta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területfejlesztési koncepció helyzetelemzés részét.

Jelenleg folyamatban van az Országos fejlesztési koncepció és az Országos területfejlesztési koncepció tanulmányának elkészítése, mely magában foglalja azokat a fő feladatokat, irányokat, amelyek keretet adhatnak az országos és területi programok tartalmának.

A megyei koncepció helyzetelemzés fejezetének készítésekor alapos és széleskörű elemzést végeztek. A tervezésben résztvevők nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy a vizsgálat során valós képet rögzítsenek.

A Közgyűlés elnöke felkérte a térségben élőket javaslattételre és fejlesztési terveik megosztására

A koncepció elkészítésének fontos része a társadalmi egyeztetés, mely a települési fejlesztési igények felmérésével már 2012. júliusában megkezdődött. A sokrétű helyzetelemzést alapul véve megkezdődhetett a következő munkafázisának, a   javaslattételi szakasznak a kidolgozása, amely a társadalmasítás folyamata során változhat, azonban annak első változatát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés 2013. február 14.-i ülésén elfogadta.

A koncepció második fejezetében a stratégiai célok meghatározásánál fontos szempontként figyelembe vették megyénk gazdaságának hagyományait, természeti – földrajzi adottságait, munkakultúráját. Mindezekből kiindulva első helyen a foglalkoztatás és az innováció azon területeire koncentrálnak, amelyekben Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasága előnyös helyzetben van, valamint a megyében újszerű tevékenységként illeszkednek a technológiai folyamatokhoz, piaci igényekhez, tehát a beavatkozások gyors sikert eredményezhetnek. Ennek elérése érdekében azokra a gazdasági folyamatokra fókuszálnak, ahol a versenyképesség feltételei reális siker reményében fejleszthetők.

A fejlődés eredményeképpen szükségessé válhat mind a kialakuló központok, mind a meglévő gazdasági centrumok kapcsolódása a nemzeti és európai szintű közlekedési hálózatokhoz, továbbá a központok elérhetőségének javítása a munkaerő számára.

Nagy hangsúlyt kapnak a fejlesztési tervek között a megyei központokon kívüli területek is. A cél esetükben a  fenntartható foglalkoztatás, erősödjön a térség népességmegtartó képessége.

A célok között szerepel továbbá, hogy a hagyományos és megújuló erőforrások hasznosításával visszaállítsák megyénk pozícióját a hazai energiatermelésben. Lényeges, hogy megyénk és települései vonzóvá váljanak a befektetők, a vendégek és az itt élők számára.

Török Zoltán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Terület- és Vidékfejlesztési osztályvezetője bemutatta a koncepció készítésének folyamatát

A tervezés keretében úgynevezett tengelyekre osztották a megyét. A  „borsodi tengely” – mely magában foglalja a Miskolc-Ózd-Kazincbarcika-Tiszaújváros térséget – ahol meghatározó a gépgyártás (mechatronika) és a vegyipar, illetve jelen vannak az informatikai és szolgáltató vállalkozások. Fontos a települések közötti jól működő közösségi közlekedési rendszer kialakítása.

Tokaj-hegyalja – Zemplén térsége Sátoraljaújhely-Sárospatak „városegyüttes” bázisán, Tokaj-hegyalja természeti értékeire és különösen a szőlőtermelésre, borászatra,  vadászatra, kézműves helyi termékekre építve.
Abaúj-Cserehát térsége, ahol fontos a társadalmi felzárkóztatás elősegítése a helyi foglalkoztatás szervezésével, a képzettség javításával és intenzív szociális-közösségszervező munkával.
Mezőkövesd-Tiszaújváros térsége, ahol a közlekedési rendszerek csomópontjára épülő logisztikai szolgáltatások megteremtése a cél.
Miskolcon még ki kell emelni a város egyetemi bázisára és a kutató intézetekre, vállalati fejlesztésekre alapozva a kutatás-fejlesztés-innovációs tevékenységek ösztönzésének a szükségességét.

Csütörtökön kezdődött a koncepció elkészült fejezeteinek helyszíni egyeztetése, megvitatása. A helyszíneken (Miskolc, Tiszaújváros, Tokaj, Ózd, Szikszó és Sárospatak) az érintett települések vezetői, a lakosság és a  gazdasági és társadalmi szereplők kérdéseikkel, javaslataikkal, befolyásolhatják a munkacsoport által elkészített anyagot, hangsúlyt adhatnak elképzeléseiknek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területfejlesztési Koncepció elkészült munkarészeit megtalálják a www.baz.hu honlapon a tervezési dokumentumok menüpontban, ahol lehetőségük nyílik véleményük írásos megküldésére is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…