2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Etessük a madarakat!

A madarak etetése fontos, ugyanakkor nagyon sok örömet nyújtó foglalatosság is, amivel gyerekeinket megtaníthatjuk a felelősségvállalásra, az állatszeretetre.
Közben télen akár a meleg szobából is megfigyelhetjük a madarak életmódját, szokásaikat. Izgalmas tevékenység beazonosítani, milyen fajtájú madarak járnak az etetőnkre.

A madáretetésnek néhány kulcsfontosságú szabálya van:

– Ha elkezdjük, tavaszig folytatnunk kell, mert a kistestű madaraknak az életébe is kerülhet, ha csak egy napig éhezni is kényszerülnek.
– Az etető közelébe helyezzünk odút is, ahol a kismadarak összebújva éjszakázhatnak. A Magyar Madárvédő Egyesület honlapján megnézhetjük, milyen odúk vannak. A gyerekekkel összebarkácsolhatjuk, ha van néhány deszka a ház körül, de az egyesületnél vásárolhatunk is.
– Óvjuk az etetőt és az odút a macskáktól, helyezzünk köréjük tüskés ágakat, vagy szögesdrótot, az távol tartja a szőrmókokat.
– Szigorúan tilos kenyérrel, kenyérmorzsával etetni, mert életveszélyes gyomor- és bélgyulladást kaphatnak.

Költséges?

Sokan így gondolják,de szerintem ennél sokkal több pénzt dobunk ki haszontalan dolgokra. Ráadásul a madarak jelentős része a környéken marad a tavaszi, nyári időszakban is, megszabadítva kertünket a kártevőktől, ami felbecsülhetetlen értékű. És akkor még nem is számoltunk azzal, mennyi örömöt okoz a megfigyelésük, a cserébe kapott, madárdaltól hangos tavasz.

Mivel etessünk?

Legfontosabb az ún. ipari napraforgómag, ami hámozatlan, pirítatlan és nem sózott. Ezt érdemes a kisebb madarak számára könnyebben fogyasztható, pinty és hullámos papagáj eleséggel összekeverni. Szeretik a dióbelet, lágy sajtot, vajat, a nem sós vagy kifőzött szalonnát, faggyút, az ún. cinkegolyót, amit nagyobb áruházakban is beszerezhetünk. A lágyeleséget, rovarokat is fogyasztó madarak (pl. barátposzáta és cinegék) nagyon hálásak az ágcsonkra felszúrt olcsó almáért. A rigók és rovarevők szívesen fogyasztanak főtt rizst/tésztát/zöldségeket is, így akár némi ételmaradékkal is meg tudjuk őket örvendeztetni.

A veréb is fontos madár!

Néhány éve divatban voltak a “verébmentes” etetők, így megcsappant a létszámuk. Európában van, ahol vészesen csökkent a verébállomány, de Magyarországon is fontos gondoskodni róluk az állomány fenntartásáért. A cinegék -szemben a verebekkel – nem beülnek a magok közepébe, hanem egy-egy maggal elszállnak, megeszik és visszamennek az etetőhöz. Ebből adódik a téves értelmezés, hogy félnek a verebektől. Kínában Mao Ce Tung idején verébirtó hadjáratot hirdettek. Eredményeként elszaporodtak a rovarok, felfalták a vetést, az éhínség következtében pedig mintegy 30 millió ember halt meg.

Ha többet szeretnél tudni a madáretetésről, keresd fel a Magyar Madárvédő Egyesület honlapját.

Forrás: www.ezmegazin.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek