2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

„Szemét ügy, ami Miskolcon zajlik”

Hiába az 5,4 százalékos szemétszállítási díjemelésről szóló rendelet, a fizetnivaló esetenként 80 százalékkal nőtt.

Brutális, bizonyos esetekben közel 80 százalékos áremelkedést is tapasztaltak a miskolci lakásszövetkezetek az új, január 1-jén életbe lépő szemétszállítási díjakban. Mindez úgy, hogy Miskolc önkormányzata, a miskolci szemétszállítást végző cég, az AVE Miskolc Kft. egyik tulajdonosa rendeletben állapította meg a díjemelés mértékét, 5,4 százalékot. 23 lakásszövetkezet és társasház közös képviselete ugyanakkor levélben tiltakozott a díjemelés mértéke ellen dr. Kriza Ákos polgármesternél és magánál a szolgáltató cégnél, ám felvetéseikre mindeddig nem kaptak választ. A szocialisták szerint az emberek – mint fogalmaztak – „átverése” a miskolci városvezetés tudtával és beleegyezésével történik. Szerintük ismét bizonyosságot nyert, hogy dr. Kriza Ákos és a Fidesz nem a miskolci emberek érdekében dolgozik. Az MSZP önkormányzati frakciója úgy látja, a díjemelési mizéria a törvénytelenség határát súrolja, ezért mindenképpen kérik az ügyben illetékes hatóságok állásfoglalását.

A fentiekről két lakásszövetkezeti vezető, Kovács Józsefné, a Szentpéteri kapui I.-es lakásszövetkezet elnöke és Bujnóczki Dénesné, a Fazola lakásszövetkezet elnöke, valamint két szocialista politikus, Gúr Nándor országgyűlési és Bartha György önkormányzati képviselő beszélt pénteken Miskolcon.

Kovács Józsefné elmondta: 2012. december 31-ig az 1100 literes konténert, abban az esetben, ha az edényt a szolgáltató biztosítja, 4643 forintért ürítették ki, hetente kétszer. Ha a konténer az ingatlantulajdonosé volt, akkor ez 4310 forintért történt meg. Most viszont heti egyszeri ürítésért kell 5210 forintot fizetniük, ráadásul ez csak az elszállítási költséget tartalmazza: bérelt konténer esetében ehhez az összeghez további havi 3068 forintot kell az AVE számlájára utalniuk. Más űrméretű kukáknál is hasonló a helyzet. Mindent összevetve bizonyos esetekben az 5,4 százalékos emelésből közel 80 százalékos emelés lett, ami számukra elfogadhatatlan. „Ha marad ez a díjszabás, s a hulladékszállítás díjában az edények bérleti díját külön szerepeltetik, úgy a keletkezett szemetet szeméttároló edények nélkül leszünk kénytelenek az épületek mellett kupacokban tárolni!” – jelentette ki Kovács Józsefné. Hangsúlyozta: a problémára az AVE és a városvezetés figyelmét is felhívták, ám eddig semmiféle választ nem kaptak felvetéseikre.

Bujnóczki Dénesné arról beszélt, hogy sem ők, sem a lakástulajdonosok nem értik, hogyan lett az 5,4 százalékos díjemelésből esetenként közel 80 százalékos. „Mi vagyunk a szolgáltató és az emberek között az ütközőpont. A lakók folyamatosan a 10 százalékos rezsicsökkentésre hivatkoznak, arra, amit a tévéből, rádióból, újságokból hallanak, s csodálkoznak, amikor a szemétszállítási díjemelés mértékéről beszélünk” – mondta.

Gúr Nándor szerint – mint fogalmazott – „szemét ügy, ami Miskolcon zajlik”. A díjemelés mértéke miatt a lakásszövetkezetek ellehetetlenülnek, költségvetésük kiadási oldala milliókkal nő. Eközben a városvezetés hallgat, nem szólal meg az ügyben, pedig a díjszabást megállapító cég egyik tulajdonosa. Megítélése szerint Miskolc fideszes vezetése alkalmatlan a feladatai ellátására, s ugyanúgy hülyének nézi az embereket, mint Orbán Viktor kormánya. Orbánék rezsidíj-csökkentésről szóló propagandája egyrészt hazugság, hiszen a legtöbb esetben szó sincs 10 százalékos csökkentésről, másrészt pedig – mint fogalmazott – „nyalóka az embereknek”, hiszen a díjcsökkentés mértéke csak a töredéke annak, mint amennyit a különböző megszorításokkal, elkobzásokkal, új adókkal az elmúlt közel három évben kivettek az emberek zsebéből.

Bartha György kijelentette: Kriza Ákosék tudtával és hallgatólagos beleegyezésével folyik ez a „szemét ügy” Miskolcon. A városvezetésnek ugyanis szerinte tudnia kell arról, hogy a részben önkormányzati tulajdonú cég – mint fogalmazott – „sarcolja az embereket”, olyan díjszabást állapít meg, amely nincs összhangban az önkormányzati rendelettel. Mind az önkormányzati rendelet figyelmen kívül hagyása, mind pedig az AVE eljárása (A lakásszövetkezeteknek küldött tájékoztató levelükben ez szerepel: „Tájékoztatjuk, hogy amennyiben a számlához csatolt megállapodást aláírva nem küldik vissza, de az edényt továbbra is használják, abban az esetben a bérleti jogviszony a szerződésben foglalt tartalommal, – ráutaló magatartással – létrejön”. Megj. a szerk.) a törvénytelenség határát súrolja, ezért az MSZP frakciója az ügyben illetékes hatóságok segítségét kéri.
Forrás: északonline.hu

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek