2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Tájékoztatás bevallást helyettesítő nyilatkozatról

A közelgő bevallási határidőre tekintettel az alábbiakra szeretnék felhívni a figyelmet.

Amennyiben az Ön által képviselt szervezet alapítványi, közalapítványi, egyesületi, köztestületi, egyházi, lakásszövetkezeti formában, vagy európai területi együttműködési csoportosulásként (a továbbiakban együtt nonprofit szervezet) működik, akkor az, függetlenül attól, hogy a 2012. évben folytatott-e vállalkozási tevékenységet vagy sem, a társasági adó alanyának minősül, és ennek következtében köteles társasági adó bevallást benyújtani.

Azon nonprofit szervezeteknek azonban, amelyek a 2012. adóévben vállalkozási tevékenységből származó bevételt nem értek el, vagy e tevékenységhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számoltak el, lehetőségük van arra, hogy a társasági adó bevallására szolgáló 1229-es nyomtatvány benyújtása helyett társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozat beküldésével tegyenek eleget a bevallási kötelezettségüknek. A társasági adó bevallást helyettesítő nyilatkozat megtételére a 2013. február 25-éig benyújtandó 1201-es bevallás főlapjának E blokkjában van lehetőség.

Felhívom figyelmét, hogy a „nulla értékadatú bevallás kiváltására” rendszeresített NY nyilatkozat benyújtása a társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozatot nem váltja ki!

Amennyiben tehát társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozatot kíván tenni, akkor 2013. február 25-éig a 1201-es bevallást − a főlapon szereplő, a bevallás beküldéséhez feltétlenül szükséges adatok feltüntetését és az E blokkban lévő nyilatkozati kódkocka kitöltését követően − akkor is be kell nyújtania, ha egyébként azt adókötelezettség hiányában a fent említett NY nyilatkozattal kiválthatná, vagy esetleg korábban már ki is váltotta. Utóbbi esetben a 2013. február 25-éig megküldött 1201-es bevallás a korábban megtett NY nyilatkozatot „felülírja”.

Tájékoztatom továbbá arról, hogy amennyiben 2013. február 25-éig társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozatot nem tesz, akkor a társasági adó bevallási kötelezettségének ezt követően már csak a 1229-es nyomtatvány 2013. május 31-éig történő benyújtásával tehet eleget. Abban az esetben, ha a 2012. adóévben vállalkozási tevékenységből származó bevételt nem ért el, vagy e tevékenységhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számolt el, akkor a 1229-es nyomtatvány nulla értékadattal is benyújtható.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi
Regionális Adó Főigazgatóság

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…