2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Adatgyűjtések információi alapján indított adóellenőrzések

A NAV operatív revizorainak egyik legfontosabb feladata a helyszínen végzett vizsgálatokkal az adóhatósági jelenlét biztosítása. Ezek során tárják fel többek között a bejelentési kötelezettség nélkül adóköteles tevékenységet végzőket, a be nem jelentett foglalkoztatottak munkavégzését, a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását.
Nagy hangsúlyt kapnak azok a vizsgálatok, amelyek egyedi kockázatelemzés alapján célzottan, konkrét adózókra, konkrét ellenőrzési cselekményekre vonatkoznak. Ennek keretében a revizorok adatgyűjtést végeznek a székhelyre, telephelyre, az alkalmazott árrésre, haszonkulcsra, értékesítési árakra, üzleti partnerekre vonatkozóan; a készleteket felleltározzák, és vizsgálják a termék előállítás folyamatát is. Az összegzett információk a későbbiekben elrendelt utólagos ellenőrzés előkészítés alapját képezik.

Az operatív ellenőrzések a be nem jelentett foglalkoztatottakhoz kapcsolódó járulékok megállapításánál azonnali eredményt hoznak.

Azoknál a magánszemélyeknél, akiknél bejelentés nélkül végzett tevékenységet állapítottak meg, a be nem vallott adóköteles bevétel összegét, továbbá a megfizetni elmulasztott közterheket a tevékenység végzésének körülményei alapján egyéves működést vélelmezve számszerűsíti az adóhatóság.

A célzott operatív ellenőrzések adatai alapján indított vizsgálatok sok esetben bevétel eltitkolást tárnak fel, melyek legjellemzőbb okai, hogy a revizorok által felleltározott készlet alacsonyabb értékű, mint amennyit az adózó kimutat, illetve az árrés, haszonkulcs magasabb, mint amennyit adózó bevallásában szerepeltet.

A NAV a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a kockázatelemzésen alapuló célzott operatív ellenőrzésekre, az adócsalások felderítése és háttérbe szorítása céljából.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…